Confidenţialitate

SUA: Începe judecarea poliţistului alb care l-a ucis pe afro-americanul George Floyd

Un tribunal din Statele Unite începe, luni, să judece procesul poliţistului alb Derek Chauvin care l-a ucis pe afro-americanul George Floyd.

În ajun, în spatele unui coşciug alb acoperit cu trandafiri roşii, mii de persoane au defilat la Minneapolis, duminică,  pentru a cere “dreptate”.

Mulţimea, foarte diversă, a rămas majoritar tăcută în semn de omagiu pentru George Floyd, mort, pe 25 mai, sub genunchiul agentului Derek Chauvin, ieşind din tăcere doar pentru a scanda “Fără dreptate, fără pace!’.

Manifestanţii au defilat în jurul sediului guvernului local, care va găzdui acest proces.

De teama unor posibile incidente odată cu audierile, clădirea a fost înconjurată cu sârmă ghimpată şi blocuri din beton. Mii de poliţişti şi soldaţi ai Gărzii Naţionale au fost, de asemenea, mobilizaţi.

În cortegiu, mai mulţi manifestanţi au afirmat că se tem că Derek Chauvin va scăpa liber după proces şi au avertizat că acest lucru nu ar rămâne fără consecinţe.

Derek Chauvin este acuzat de “crimă” şi “omor prin imprudenţă”, amintește France Presse.

Procesul său, care va fi şi cel al metodelor poliţiei, urmează să înceapă luni cu selecţia juraţilor. Dezbaterile de fond vor începe pe 29 martie, iar verdictul nu este aşteptat înainte de sfârşitul lunii aprilie.