Confidenţialitate

SUA: Începe convenția republicană în care va fi învestit oficial Donald Trump

În SUA, au fost luate măsuri de securitate excepționale, în Cleveland, unde azi începe “Convenţia Trump”. Mai exact, republicanul Donald Trump va fi învestit oficial ca și candidat în cursa prezidenţială din noiembrie. Convenția durează 4 zile.

Forţele de ordine de tem de eventuale tulburări, pentru că au fost anunțate numeroase manifestaţii.

3.000 de agenţi din cadrul diverselor servicii federale,  ute de agenţi antitero din cadrul FBI, plus alți mii de membri din cadrul forţelor de ordine din Ohio asigură securitatea la convenția în care Donald va fi numit oficial candidatul republicanilor pentru funcția de lider al SUA.

Centrul orașului Cleavland este o adevărată fortăreaţă, acum: au fost instalate bariere metalice de 2,50 metri pe câțiva km.

Blocuri de beton şi camioane de dezăpezit blochează, unele străzi din jurul sălii unde are loc Convenția.

Măsurile excepționale de securitate vin în contextul atacurilor recente din Orlando, al atentatelor teroriste din Europa, și nu în ultimul rând, pentru că la manifestațiile lui Trump, se iscă revolte.

Zeci de mitinguri, concerte şi adunări vor avea de asemenea loc toată săptămâna viitoare, atât susținători ai lui Trump, cât și oameni care spun că nu sunt de acord cu mesjaul de ură promovat de posibilul viitor președinte al SUA.

Câteva grupări pro-Trump, inclusiv de motociclişti, ar urma să vină în oraş, alimentând temeri cu privire la eventuale confruntări între susţinători şi opozanţi ai miliardarului.

Măsurile de securitate sunt exceptinale, deși accesul în centrul convenţiei – este rezervat persoanele acreditate – delegaţi şi supleanţi, invitaţii republicani şi  jurnalişti.

Obiecte considerate periculoase vor fi interzise, însă armele – acceptate în Cleaveland, vor fi autorizate, în pofida faptului că poliţia a cerut ca acest drept să fie folosit în mod rezonabil.

Donald Trump a anunțat în acest weekend numele vicepreședintelui cu care va intra în cursa electorală:  Mike Pence, în vârstă de 57 de ani – un politician experimentat, dar nu prea cunoscut. De trei ani este guvernatorul statului Indiana.