SUA: Democrații au depus în Congres o moțiune de cenzură simbolică la adresa lui Trump

La jumătate de an de la învestirea la Washington, o moțiune de cenzură simbolică a fost depusă împotriva adminstrației conduse de Donald Trump.

Gestul arată virulenţa opoziţiei democrate faţă de miliardarul republican, care se confruntă cu numeroase scandaluri.

În Statele Unite ale Americii, preşedintele nu poate fi destituit decât în cadrul unei proceduri care implică voturi în ambele camere ale Congresului. În plus, republicanii dețin majoritatea în legislativ. O moţiune de cenzură nu are vreun efect, fiind doar un prilej pentru a pune în discuţie capacitatea lui Donald Trump de a conduce țara.

În textul moțiunii, democraţii îl acuză pe liderul de la Casa Albă că a încălcat Constituţia, acceptând plăţi străine în hotelurile sale şi, totodată, că l-a destituit pe James Comey de la cârma Biroului Federal de Investigații (FBI) pentru că ordonase anchetarea unei eventuale implicări a Rusiei în campania prezidențială de anul trecut.

La 100 de zile de la preluarea puterii, Donald Trump se vede cu multe promisiuni făcute electoratului neîndeplinite.

Controversatul zid pe care îl vrea ridicat la granița cu Mexicul s-a lovit de reticența Congresului în a aloca fondurile necesare, factura fiind estimată la 20 de miliarde de dolari.

Planul de a interzice intrarea pe teritoriul american a musulanilor din 7 state a fost blocat de mai multe instanțe.

Cât privește legislația din domeniul sănătății, republicanii n-au reușit să o modifice pe cea din timpul Barack Obama. Aproape  20 de milioane de americani au obținut asigurări medicale prin Obamacare, dar republicanii au acuzat că sunt majorate, în mod artificial, costurile sistemului sanitar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS