Confidenţialitate

SUA: Deb Haaland, confirmată la șefia Departamentului de Interne

Senatul Statelor Unite ale Americii a confirmat, luni, numirea lui Deb Haaland în funcţia de secretar  al Internelor, aceasta devenind prima femeie nativă americană care conduce o agenţie guvernamentală.

Politiciana democrată primeşte un rol central în planurile preşedintelui Joe Biden, notează Reuters.

Un Senat divizat a votat la limită pentru confirmarea reprezentantei democrate de New Mexico, după ce aceasta a obţinut sprijinul unor republicani, inclusiv Lindsay Graham, Lisa Muskowski şi Susan Collins.

Ascensiunea lui Deb Haaland în cabinet este rezultatul unor săptămâni de campanie intensă a triburilor native americane şi a grupurilor ecologiste în sprijinul acesteia, care a întâmpinat opoziţia republicanilor din vest, din cauza viziunii sale legate de industria petrolieră.

Noul secretar american al Internelor va supraveghea politicile legate de folosirea a 500 de milioane de acri de teren federal şi tribal, ce reprezintă o cincime din suprafaţa ţării.

Membră a tribului Laguna Pueblo, Deb Haaland va coordona şi relaţia guvernului american cu aproximativ 574 de naţiuni tribale recunoscute la nivel federal.