SUA: Comey confirmă că Trump i-a cerut să abandoneze ancheta federală asupra lui Flynn

În junul audierii sale în Senatul american, fostul director al FBI James Comey confirmă că preşedintele Donald Trump i-a cerut să abandoneze ancheta care îl viza pe Michael Flynn, fost consilier pe probleme de securitate naţională la Casa Albă.

Mărturia scrisă a lui James Comey a fost publicată în avans pe internet.

Relatând o discuţie privată din Biroul Oval, datată 14 februarie, ex-directorul poliţiei federale scrie că Donald Trump a adus vorba despre Michael Flynn, la acea dată consilierul personal, spunându-i: ‘Sper că vei găsi o modalitate să abandonezi asta, să îl laşi în pace pe Flynn. Este un băiat bun!’.

Generalul intrase în vizorul FBI pentru falsele declaraţii cu privire la dialogurile avute, în decembrie 2016, cu ambasadorul rus la Washington, care i-au atras demisia ulterioară.

‘A fost îngrijorător, dat fiind rolul FBI ca serviciu de investigaţii independent’, notează James Comey.

Potrivit aceleiaşi mărturii scrise, care se întinde pe 7 pagini, la un dineu organizat la Casa Albă, pe 27 ianuarie, Donald Trump i-ar fi spus: ‘Am nevoie de fidelitate. Aştept fidelitate!’.

James Comey admite că şi-a notat conţinutul discuţiilor sale cu preşedintele Donald Trump.

Într-o primă reacţie, avocatul preşedintelui consideră că mărturia-şoc a fostului director al FBI, destituit pe neaşteptate în luna mai, îi dă dreptate.

‘Preşedintele se simte complet şi total reabilitat’, scrie Marc Kasowitz într-un comunicat, întrucât James Comey a ‘confirmat public în cele din urmă informaţiile sale private care spuneau că preşedintele nu face obiectul unei anchete în legătură cu investigaţia asupra Rusiei’.

Liderul SUA este expus unor acuzaţii de obstrucţionare a justiţiei în legătură cu aşa-numitul ‘dosar rus’.

Miercuri, preşedintele american anunţa că îl va numi pe reputatul avocat Christopher Wray la conducerea Biroului Federal de Investigaţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS