Confidenţialitate

SUA: China nu a oferit suficiente date originale despre coronavirus

Consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan a declarat, duminică, că autorităţile chineze nu au furnizat “suficiente date originale” originea şi răspândirea ulterioară a coronavirusului SARS-CoV-2, cauza actualei pandemii.

“Sunt pe punctul de a publica un raport cu privire la originile pandemiei din Wuhan, China, despre care avem întrebări, deoarece nu credem că Beijingul a pus la dispoziţie suficiente date originale despre modul în care această pandemie a început să se răspândească atât în China, cât şi ulterior în toată lumea”, a precizat oficialul Casei Albe pentru CBS News.

La 9 februarie, misiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a realizat o anchetă în Wuhan, a exclus posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi provenit dintr-un laborator, considerând în acelaşi timp că este posibil ca virusul să fi ajuns în China din alte ţări, prin intermediul lanţului rece al alimentelor congelate.

Confruntat cu controversa provocată de anunţul făcut de misiunea de experţi, directorul pentru situaţii de urgenţă sanitară din cadrul OMS, Mike Ryan, a reacţionat ulterior, la 15 februarie, afirmând că scopul vizitei nu a fost “anchetarea Chinei”, ci obţinerea de “lecţii pentru viitor”.

Jake Sullivan a subliniat că “singura modalitate de a avea o investigaţie cu un fundament ştiinţific este să ai acces la toate datele şi nu numai (…) pentru a şti ce s-a întâmplat în această pandemie şi pentru a putea preveni viitoare pandemii”.

“Nu sunt în măsură să spun cum a apărut Covid-19”, a adăugat consilierul președintelui Joe Biden. “Tot ce pot face este să cer OMS să îşi facă treaba cât mai bine”, a adăgat el.

Potrivit lui, ancheta “ar trebui lăsată în seama oamenilor de ştiinţă şi a experţilor, astfel încât aceştia să o poată duce la bun sfârşit fără nicio intervenţie din partea vreunui guvern”.

Jake Sullivan s-a referit, de asemenea, la o conversaţie pe care liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a avut-o pe 10 februarie cu omologul său chinez, Xi Jinping, şi care a durat două ore.

“Preşedintele Biden a ridicat problema COVID-19, subliniind necesitatea ca toate ţările să îşi asume responsabilitatea de a contribui la protejarea lumii, inclusiv a Chinei”, a precizat.

Consilierul a evidenţiat faptul că Washingtonul “nu este în măsură să ia o hotărâre cu privire la originea’ pandemiei deoarece, printre altele,’ nu a existat suficientă transparenţă din partea guvernului chinez”.

SUA sunt ţara cea mai afectată de pandemie, cu peste 28 de milioane de persoane infectate şi aproape 500.000 de decese, conform datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.