Confidenţialitate

SUA: Biden apără retragerea militară din Afganistan

Preşedintele SUA a apărat sâmbătă, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, decizia de a retrage trupele americane din Afganistan.

“Al Qaida ar putea reveni? Da, dar vă spun, [membrii rețelei – n. red] s-au întors deja în alte locuri”, le-a spus Joe Biden jurnaliştilor la Shanksville, în Pennsylvania, unde s-a prăbuşit unul dintre cele patru avioane deturnate de jihadişti în 2001.

“Care este strategia? Trebuie să invadăm toate locurile unde se află Al Qaida şi să lăsăm acolo trupele noastre? Să fim serioşi!”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Foarte criticat pentru retragerea haotică din Afganistan la 31 august, Joe Biden a repetat că încercarea de a unifica afganii a fost o eroare.

În opinia sa, americanii şi-au îndeplinit misiunea prin uciderea lui Osama bin Laden, fondatorul Al Qaida, şi prin neutralizarea reţelei jihadiste din baza sa afgană.

Intervenţia americană în Afganistan a fost lansată după atentatele de la 11 septembrie 2001 şi, în cele din urmă, au antrenat Statele Unite în cel mai lung război din istoria lor.

Donald Trump l-a criticat extrem de aspru pe succesorul său, sâmbătă, încălcând atmosfera de unitate naţională din jurul ceremoniilor organizate sâmbătă. Republicanul a denunţat “incompetenţa” democratului şi a deplâns “oribila” retragere din Afganistan.

Joe Biden trece prin momente politice dificile după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, la 15 august, şi după evacuarea în grabă a peste 120.000 de persoane din Afganistan într-o operaţiune militară organizată de armata americană.

Totuși, președintele SUA nu este îngrijorat de scăderea popularităţii sale. “Sunt băiat mare. Fac această treabă de mult timp”, a spus acest veteran al politicii americane.