Confidenţialitate

SUA au depăşit pragul a 500.000 de decese asociate Covid

Peste o jumătate de milion de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în Statele Unite de la începutul pandemiei, potrivit datelor raportate luni de universitatea americană Johns Hopkin.

Națiunea americană a înregistrat, de asemenea, peste 28 de milioane de cazuri de contaminare, potrivit universităţii cu sediul la Baltimore.

“Au murit mai mulţi americani în această pandemie decât în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi războiul din Vietnam”, a subliniat preşedintele Joe Biden într-o proclamaţie, indicând că el şi Prima Doamnă, Jill Biden, au păstrat la lăsarea serii un minut de tăcere alături de vicepreşedinta Kamala Harris şi soţul ei, Doug Emhoff.

La nivel mondial, SUA sunt cea mai afectată ţară de pandemie în termeni absoluţi.

Cele peste 500.000 de decese sunt “o aducere aminte tragică a gravităţii acestei pandemii şi suferinţelor provocate” în viaţa noastră de zi cu zi, a declarat luni Rochelle Walensky, directoarea Centrelor Americane de Prevenire şi Control al Bolilor, principala agenţie federală de sănătate publică. “Nu am mai cunoscut aşa ceva de peste 100 de ani, de la pandemia din 1918”, a declarat duminică imunologul Anthony Fauci, consilierul preşedintelui american Joe Biden. “Este ceva ce va rămâne în istorie”, a adăugat el.

Vor fi cinci zile de doliu național și steagurile vor fi coborâte în bernă pe tot cuprinsul SUA, a anunțat, luni, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.

Pragul de 400.000 de decese a fost depăşit în urmă cu doar o lună, în ianuarie, cu o zi înainte de instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Preşedintele american a făcut din lupta împotriva pandemiei una dintre priorităţile sale la începutul mandatului său.

Primul deces asociat Covid în Statele Unite a fost anunţat la sfârşitul lui februarie 2020. Au trecut aproximativ trei luni înainte ca ţara să depăşească pragul de 100.000 de morţi, încă patru luni până la 200.000 şi alte aproape trei luni până la 300.000.