Confidenţialitate

SUA ar fi confirmat că furnizează Ucrainei informații pentru a se apăra pe câmpul de luptă și pentru a ucide generalii ruși

Oficialii Statelor Unite ale Americii ar fi confirmat că furnizează informații care au ajutat forțele ucrainene să găsească și să ucidă mulți dintre generalii ruși care au murit în războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

Afirmația apare în publicația New York Times, care citează oficiali anonimi din domeniul Apărării din SUA. Declarația sub anonimat pare să confirme suspiciunile conform cărora SUA furnizează în timp real informații care să ajute armata ucraineană să ajungă la țintele rusești foarte căutate.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, ar fi recunoscut că SUA „Furnizează Ucrainei informații pentru a se apăra”, însă Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a spus că „informațiile nu au fost furnizate cu intenția ca generalii ruși să fie uciși”.

Recunoașterea asistenței din partea serviciilor de informații, care este un ajutor suplimentar la suma de 20 de miliarde de dolari în armament promise Ucrainei de SUA, reprezintă o nouă escaladare în situația actuală.

Moscova a spus recent că urmărește cu atenție transporturile de armament din Occident care ajung în Ucraina și a amenințat cu represalii „fulgerătoare” după ce ministrul britanic al Apărării, James Heappey, a oferit ajutor Ucrainei pentru a lovi ținte din Rusia.

Potrivit oficialilor SUA, Washington-ul a oferit Ucrainei detalii despre mișcările trupelor militare rusești, locația, dar și informații despre cartierul general militar mobil al Rusiei, iar Ucraina a combinat informațiile primite de la americani cu propriile informații pentru a lovi ofițeri ruși.

Oficialii ucraineni au declarat că au ucis aproximativ 12 generali ruși pe câmpul de luptă, iar cea mai recentă situație a avut loc la finalul săptămâni – moartea generalului Andrei Simonov – comandantul unităților de război electronic. Acesta ar fi fost ucis de ucraineni aproape de Izium, de lângă Harkov – regiune ocupată de forțele rusești.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Numărul morților în urma atacului de la teatrul din Mariupol, dublu față de cel estimat inițial