SUA: Administrația Trump deschide calea naturalizării a aproape 2 milioane de imigranţi

Preşedintele SUA Donald Trump va propune Congresului o cale de a accede la cetăţenia americană pentru 1,8 milioane de imigranţi intraţi ilegal pe teritoriul ţări, a indicat joi Casa Albă.

Procesul de naturalizare, cu o durată între 10 şi 12 ani, va fi în beneficiul aşa-numiţilor ‘dreamers’, adică sutele de mii de imigranţi sosiţi pe teritoriul SUA pe când erau minori şi protejaţi până în martie prin decretul DACA, semnat de fostul preşedintel Barack Obama -, precum şi în cel al imigranţilor care nu au beneficiat de acest program.

Donald Trump va cere, totodată, Congresului o finanţare de 25 de miliarde de dolari pentru construcţia unui zid la frontiera cu Mexicul, notează Agerpres.

Proiectul reprezintă una dintre promisiunile de campanie cele mai controversate ale actualului lider.

‘Dreamers’, în număr de circa 690.000, sunt în prezent protejaţi de un program creat de Barack Obama, numit DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), care le permite să lucreze şi să studieze în Statele Unite. Programul DACA îşi propunea să-i ajute pe copiii sosiţi ilegal în SUA împreună cu părinţii lor. Aproape 800.000 de persoane au beneficiat de acest program.

Donald Trump a abrogat acest program în septembrie 2017, afirmând că nu este constituţional, şi a dat Congresului termen până în martie să găsească o soluţie.

Democraţii au făcut din acest dosar prioritatea lor absolută. Republicanii sunt în general de acord să regularizeze situaţia acestor tineri “dreamers”, dar liderul de la Casa Albă cere, în schimbul votului, finanţare pentru construirea zidului promis la graniţa cu Mexicul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS