Studiu: Rujeola șterge imunitatea dobândită deja la alte infecții

După îmbolnăvirea de rujeolă, sistemul imunitar este readus la un nivel similar cu cel al unui bebeluș, este concluzia unor studii efectuate de oameni de știință din Olanda.

Pentru a vede ce efect are rujeola asupra sistemului imunitar, oamenii de știință au luat probe de sânge de la copii sănătoși din Olanda, nevaccinați – scrie publicația britanică The Guardian. Copiii au fost monitorizați și supuși unor analize repetate, înainte, cât și la 40-50 de zile după ce au făcut rujeolă. Concluzia? Anticorpii care le ofereau protecție în fața altor boli dispăruseră din sângele copiilor.

Un alt studiu efectuat pe copii cu vârste între 4 și 17 ani a arătat că după ce s-au îmbolnăvit de rujeolă, au pierdut între 11 și 70% din anticorpii care le ofereau protecție față de alte infecții.

Concluzia acestui studiu a fost confirmată și de o cercetare  efectuată pe dihori, care a scos la iveală că animalele vaccinate antigripal aveau un nivel redus al anticorpilor la gripă, după expunerea la rujeolă.

Oamenii de știință susțin că nu au observat aceste efecte și la copiii vaccinați împotriva rujeolei. Ei avertizează că rata redusă a vaccinării poate duce la înmulțirea cazurilor de infecții periculoase, cum ar fi gripa, difteria sau tuberculoza.

Din 2018 și până în prezent, rata redusă de vaccinare a dus la creșterea cu aproape 300% a infecțiilor cu rujeolă.

La nivel internațional, rujeola afectează peste 7 milioane de oameni în fiecare an și provoacă peste 100.000 de decese.

În România, până la data de 25 octombrie, s-au înregistrat peste 18.500 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă, iar 64 de persoane au murit din cauza acestui virus.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS