Confidenţialitate

Ştirea bravo: O grădină botanică printre blocuri, în Botoşani

Îi spunem bravo astăzi lui Cosmin Zamfirache, botoşăneanul care a amenajat în mijlocul oraşului, printre blocuri, o mini grădină-botanică, declarată zonă protejată de autorităţi.

A plantat peste 40 de specii de arbori şi flori, unele protejate de lege. Pentru informarea trecătorilor, bărbatul a scris denumirea ştiinţifică pe plăcuţe metalice puse lângă plante.

Paul Iordache are 60 de ani şi este inginer electronist. Nu are studii în domeniul horticulturii şi nici nu a avut cine să-l înveţe cum să planteze flori şi copaci. Şi-a urmat doar visul şi a studiat singur botanica. „Mi-am dorit mereu să plantez flori, copaci. Este un adevărat spectacol al naturii, de care, de cele mai multe ori, nu ai ocazia să te bucuri în mijlocul oraşului”, spune Paul Iordache pentru adevarul.ro.

Visul lui a început în anii ‘70, atunci când a prins ocazia să amenajeze spaţiile verzi rămase în urma construirii blocurilor din cartierul în care locuieşte şi acum.

Inginerul a început să planteze gazon, apoi trandafiri şi în cele din urmă copaci şi tot felul de specii de arbori şi plante. „A devenit o pasiune. Am început să studiez. Era deja o misiune pentru mine. Umblam pe la ocoale silvice din tot judeţul”, povesteşte Iordache.

A parcurs sute de kilometri lunar, în zilele libere, pentru a găsi plante şi a stat până la miezul nopţii pentru a le îngriji. În total a strâns peste 40 de specii de plante în grădina sa. Are magnolii, iederă, buscus, spectaculosul arţar canadian, specii de fag, stejar, castan, salcâm, carpen, nuc, salcie, iasomie sau molid argintiu.

A încercat să intervină cât mai puţin în grădina sa botanică, după ce copacii au crescut, iar ecosistemul a fost realizat. Practic spaţul verde s-a transformat într-o mică pădure din mijlocul oraşului. Au venit insecte, păsări cântătoare inclusiv privighetori, mierle dar şi o colonie de bufniţe.

În anul 2010, datorită ecosistemului creat de inginer între blocuri, a numărului mare de plante şi de păsări, mini „grădina botanică a domnului Iordache”, aşa cum este cunoscut în zonă, a fost declarată, prin hotărâre de Consiliul Judeţean, arie protejată.

foto: adevarul.ro