Confidenţialitate


Ștevia românească, plină de beneficii


Ștevia românească, plină de beneficii

Ștevia românească, cunoscută și sub denumirea de ștevie de gradină, crește de regulă spontan, împânzind terenurile necultivate și pășunile, însă poate fi și cultivată. Frunzele de ștevie au o mulțime de proprietăți terapeutice și beneficii.

Ștevia are un conținut bogat în vitamine și minerale, printre care: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu și zinc. De asemenea, ștevia este bogată și în fibre, așa că este un aliment prețios în special pentru adepții unei diete vegetariene.

Are un efect antioxidant puternic! Ștevia are un conținut ridicat de antioxidanți, despre care se știe că au capacitatea de a combate stresul oxidantiv și de a preveni instalarea bolilor, dar și îmbătrânirea prematură.

Consumată în cantități moderate, ștevia are efecte purgative, mai ales la persoanele care nu au o dietă bazată pe legume. Ștevia combate constipația, ajută la curățarea colonului și reglează tranzitul intestinal, este o sursă bogată de magneziu și potasiu, care echilibrează din punct de vedere electrolitic organismul. O cantitate de 100 de grame de ștevie  asigură 20% din doza zilnică recomandata de magneziu.

Îmbunătățeste vederea! Vitamina A se regăsește din belșug în ștevie.

Înfrumusețează pielea, datorită conținutului ridicat de vitamina C și vitamina A fiind folosită și sub formă de comprese.

Întărește sistemul imunitar și reduce inflamația! Conținutul ridicat de vitamina C face din ștevie un antiinflamator și antibacterian natural. Gătite, frunzele de ștevie își pierd din nutrienți, mai ales din cantitatea de vitamina C, așa că ideal ar fi să consumi ștevie crudă, în salate sau gătita foarte puțin.

Blanșarea

Pentru pregătirea șteviei, chef Cezar Munteanu recomandă blanșarea.

”Este o operațiune în bucătărie, în care opărim într-un timp scurt anumite alimente (în special legume), introducându-le în apa clocotindă (natur, sărată sau cu adaos acid) pentru a le păstra culoarea și textura adecvată în vederea preparării propriu-zise, urmate de o scufundare în baie cu gheață, pentru a stopa gătirea acestora din inerție”, explică chef Cezar Munteanu.

 

 


Ultimele stiri
Legea Nordis, promulgată de președintele Nicușor Dan: „Sumele plătite de cumpărători nu pot fi folosite în alte scopuri…

Percheziții ale Parchetului European la Primăria Târgu Jiu. Cercetările au legătură cu unele achiziții făcute în școli cu…

Premierul Bolojan: „Foarte posibil, din această seară alimentarea cu apă menajeră va fi reluată în Prahova. Despre responsabili: „Dacă…

ÎCCJ explică de ce a atacat a doua oară la CCR legea privind pensiile magistraților. Purtătorul de cuvânt…

5 idei de pijamale perfecte pentru o seară de film acasă (P)

Grupul parlamentar „Pace – Întâi România” a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Bolojan. Ninel Peia l-a…

Grecia: Consecințele furtunii Byron în sud-estul Greciei. Străzi inundate și drumuri blocate în Atena. Școlile au fost închise…

Centrala electrică de la Brazi a fost repornită, însă funcționează la capacitate redusă. Ivan: „Suntem pregătiți pentru a…

România în Direct. Alegerile din București. Cine poate repara orașul? | VIDEO

Secţiile Unite ale Curții Supreme sesizează CCR cu privire la proiectul de lege privind pensiile magistraților