Confidenţialitate

Ștefan Covaci (Ștefan Kovacs), căștigător a două ediții consecutive ale Cupei Campionilor Europeni la fotbal

Ștefan Kovacs se descria ca fiind “român după mamă, ungur după tată, evreu dupa bunici şi puţin sârb după străbunici”.

S-a născut în 1920, la Timișoara, și ca fotbalist, a jucat cu precădere la echipe din Cluj: Ferar, CFR și Universitatea.

Înainte de al Doilea Război Mondial, Ștefan Kovacs a apucat să joace și trei ani în Belgia, la Charleroi. Fratele său, Miklos Kocacs, a jucat pentru naționala României la primul Campionat Mondial de Fotbal. Cel din 1930, desfășurat în Uruguay. Ulterior, a ales naționala Ungariei.

Revenind la Ștefan Kovacs, acesta s-a apucat de antrenorat la 33 de ani și după ce a stat pe banca Universității Cluj și a Naționalei României ca antrenor secund, a ajuns la Steaua. A antrenat echipa Armatei între 1967 și 1971, timp în care a câștigat un campionat și trei cupe ale României.

În cealaltă parte a continentului, Ajax Amsterdam, campioana en-titre a Europei, începea căuta un nou antrenor. Cel cu care câștigase Cupa Campionilor își anunțase intenția de a pleca la Barcelona, așa că Ajax a monitorizat 15 antrenori din toată lumea. Într-un final, nu se știe cum, l-au ales pe Ștefan Kovacs. Nu se știe nici cum au fost de acord autoritățile comuniste să îl lase să plece, dar ce a urmat e cu adevărat important.

Ștefan Kovacs a scris istorie la Ajax. Între 1971 și 1973 a câștigat două campionate și o cupă a Olandei și foarte important, două ediții consecutive ale Cupei Campionilor Europeni. Ar mai fi și două Supercupe ale Europei și o Cupă Intercontinentală. Ca să vă faceți o idee despre performanțele lui Ștefan Kovacs, trebuie să știți că rezultate similare au Jose Mourinho sau Pep Guardiola.

E drept că la Ajax, Ștefan Kovacs a avut la dispoziție jucători excepționali și, ca să ne referim la unul singur, o să-l numim pe Johann Cruyff.

După perioada petrecută în Olanda, Kovacs a fost selecționar al Naționalei Franței, dar ce e drept, nu a avut rezultate strălucite. A trecut apoi pe banca Naționalei României, unde a ratat la mustață calificarea la Mondialul din 1982.

A mai antrenat-o pe Panathinaikos Atena, cu care a câștigat o Cupă a Greciei, și pe AS Monaco. Echipa de pe Coasta de Azur a fost și ultima pe care a pregătit-o.

Ștefan Kovacs a murit la Cluj, în mai 1995, cu 12 zile înainte ca Ajax Amsterdam să câștige a patra Cupă a Campionilor din istoria clubului.