Confidenţialitate

Statul vrea să înceapă procedurile de restituire a banilor donați pentru ”Cuminţenia Pământului”

Statul vrea să înceapă procedurile de restituire a banilor pentru ”Cuminţenia Pământului”, bani donați de români. Pentru că nu s-au strâns bani suficienți, statul a decis că va plăti și diferența de 6 milioane, necesară pentru a cumpăra sculptura ”Cuminţenia Pământului.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

PROCEDURA DE RESTITUIRE

În total trebuie restituiți, 1.163.032 de euro către cetățeni români, până la data de 31 decembrie 2017. Sumele de bani provenind din SMS-uri şi din numerele liniilor de telefonie fixă, neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, vor fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă, în baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobilă.

Persoanele fizice sau juridice care au donat pentru achiziţionarea de către stat a sculpturii ”Cuminţenia Pământului” şi care nu doresc restituirea banilor, îşi pot exprima această opţiune, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017.

În cazul în care Ministerul Culturii nu deţine suficiente informaţii pentru identificarea anumitor donatori, instituţia va cere pe pagina proprie de internet, care cei care au făuct donații să trimită datele necesare pentru a primi banii înapoi.

Donatorii neidentificaţi trebuie să depună la Ministerul Culturii  la adresa/adresele, inclusiv prin poşta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, până la data de 31 octombrie 2017. Cererea de restituire trebuie să fie însoţită de copii ale documentelor de plată ale solicitanţilor.

Ministerul Culturii va verifica dacă cererea respectă toate obligaţiile pentru efectuarea plăţii, iar în condiţii optime, în termen de 60 zile de la depunerea cererii, va restitui suma.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” se află acum expusă la Muzeul Naţional de Artă al României.