Statul român, obligat să plătească tratamentul medical pentru românii care stau ilegal în Spania

Ministerul Sănătății din țara iberică a anunțat că va continua să le acorde imigranților ilegali îngrijiri în sistemul public de sănătate, dar factura va fi trimisă în țările de origine.

Această măsură se aplică deja în Spania vizitatorilor ocazionali, dar ea va fi extinsă la imigranţii ilegali, care până acum puteau fi trataţi gratuit în serviciul public spaniol în timp ce locuiau în ţară. Chiar dacă nu aveau acte, străinii puteau să obţină un card vital dacă îşi declarau adresa la municipalitate.

De la 1 septembrie, doar situațiile de urgență, monitorizarea sarcinii şi asistenţă celor sub 18 ani vor rămâne deschise. Celelalte servicii se vor plăti. Factura va fi achitată fie de statul din care provin imigranții, fie chiar de pacienții care apelează la medic, în cazul în care aceștia nu sunt acoperiți de sistemul de asigurări din țara de origine.

Decizia guvernului de a limita accesul la asistenţă medicală gratuită şi universală cu care Spania se lăuda până în prezent este criticată de asociaţiile de imigranţi. În același timp, peste 1.000 de medici de familie s-au înscris deja pe o listă de ‘persoane ce contestă pe motiv de conştiinţă” această măsură.