Statul Islamic a preluat controlul asupra orașului antic Palmyra, din centrul Siriei

Situl arheologic din oraș, aflat în patrimoniului cultural al UNESCO este acum în pericol. Autoritățile de la Damasc se tem că islamiștii vor distruge ruinele antice și cer acum sprijin internațional pentru a salva monumentele.

Aflat într-o oază din deșertul sirian, pe drumul caravanelor dintre Damasc și Eufrat, orașul Palmyra adăpostește ruinele monumentale ale unuia dintre cele mai importante centre culturale ale lumii antice. Fostă colonie romană, Palmyra s-a dezvoltat imediat datorită legăturilor comerciale cu Drumul Mătăsii, dar a suferit și pagube materiale în urma conflictelor între romani și perși. În secolul a 3-lea, conducătorii orașului s-au ridicat împotriva dominației romane și au creat un imperiu al lor care se întindea din Turcia până în Egipt.

Colonadele vechi de 2000 de ani, dar și alte ruine și artiefacte prețioase din vremea dominației romane sunt acum în pericol, după ce orașul a fost ocupat de gruparea Statul Islamic – relatează jurnaliștii BBC. Specialiștii se tem că membrii grupării vor distruge aceste ruine, la fel cum au făcut cu majoritatea siturilor cucerite în Irak.

Vom depune toate eforturile pentru a proteja aceste monumente antice. Ele sunt extrem de importante, nu doar pentru Siria, ci pentru întreaga umanitate – a spus Mohamad Al-Shaar, ministrul de interne din Siria. Autoritățile au ridicat din calea islamiștilor mai multe statui antice, dar monumentele mari nu pot fi mutate, așa că solicită ajutor internațional.

În confruntarea cu jihadiștii pentru apărarea orașului, cel puțin 100 de luptători proguvernamentali au fost uciși, iar ceilalți, rămași în viață au fost nevoiți să se retragă.

Pe lângă complexul arheologic, oraşul Palmyra găzduieşte cea mai cunoscută închisoare politică din Siria, aflată acum sub controlul combatanților Statului Islamic. Aceștia controlează acum și aeroportul militar și sediul serviciilor de informații din Palmyra.

Analiștii spun că preluarea controlului în această zonă este un câștig strategic pentru Statul Islamic. Palmyra se află pe drumul către capitala Damasc și în apropiera câmpurilor de gaze.

Este doua victorie majoră a grupării jihadiste în decurs de o săptămână, după ce Statul Islamic a preluat controlul și în Ramadi, capitala provinciei Anbar din vestul Irakului.

În prezent, gruparea controlează mai mult de jumătate la sută din teritoriul Siriei şi majoritatea câmpurilor petrolifere ale ţării.

(sursa foto: UNESCO)

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS