Statuia Libertăţii din New York, primită în dar de la francezi

Cunoscutul simbol al libertăţii şi democraţiei, Statuia Libertăţii a fost realizată de francezi ca dar pentru guvernul american cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Independenţa Americii, dovada incontestabilă fiind Declaraţia de Independenţă pe care statuia o strânge în mâna stângă. În mâna dreaptă, statuia ţine o torţă ce simbolizează victoria.

Miss Liberty, după cum o numesc americanii, a fost construită la Paris de sculptorul Frederic-Auguste Bertholdi şi de inginerul Gustave Eiffel, în anul 1884, şi a fost adusă peste ocean cu fregata Isere doi ani mai târziu.

Imensul monument a fost atunci desfăcut în 350 de piese, ce au fost transportate în 214 cutii.

Are un schelet metalic ce este îmbrăcat cu un înveliş de cupru. În timp, din cauza oxidării cuprului, statuia a devenit verde. Soclul, care adăposteşte un muzeu, este realizat din piatră rezistentă la acţiunea apei sărate a oceanului Atlantic şi are formă de stea.

Statuia reprezintă Zeiţa Libertăţii, care stă cu un picior pe lanţul rupt al sclaviei. Ea ţine în mâna stângă o tablă cu inscripţia „JULY IV MDCCLXXVI” (4 iulie 1776), data declarării independenţei SUA.

Zeiţa are în mâna dreaptă o făclie cu flacăra aurită, iar pe cap o coroană împodobită cu şapte fascicule de lumină, ce simbolizează cele şapte mări şi continente. Tot pe coroană sunt 25 de ferestre prin care se pot admira oraşul, dar şi oceanul.

Deoarece se ştia care va fi locul în care urma să fie amplasată, statuia a fost concepută pentru a rezista vânturilor puternice. Astfel, la o viteză a vântului de 80 de km/h, statuia se înclină cu 7,62 cm, iar torţa statuii cu până la 12,7 cm. Acest lucru îi permite construcţiei să se deplaseze mai degrabă, decât să se rupă în condiţii de vânt puternic.

Statuia din New York are o înălţime, fără soclu, de 46,5 m, iar cu soclu, de 93 m. Capul are 5,26 m înălţime, distanţa dintre ochi este de 0,76 m, iar mâna ce poartă făclia are cinci metri. Degetul arătător are mai mult de doi metri. Monumentul cântăreşte nu mai puţin de 225 de tone.