Confidenţialitate

Staţiunea Băile Herculane ar putea miza cu succes pe turismul wellness

Împăratul Franz Iosif I spunea despre Băile Herculane că ar fi “cea mai frumoasă staţiune de pe continent”.

Opinia lui nu ar mai fi însă împărtăşită şi de cei care ajung azi la Băile Herculane, în ciuda lucrărilor de reabilitare a centrului istoric. Doar investiţia masivă în hotelurile transformate în adevărate centre de wellness reuşeşte să atragă din ce în ce mai mulţi turişti în staţiune.

Asociaţia Pro Turism Herculane a organizat, în weekend, la Hotelul Afrodita, o conferinţă în care s-a discutat despre dezvoltarea zonei turistice Băile Herculane.  Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi Ioana Marian, creatoarea despreSpa.ro, cel mai important site dedicat industriei de spa şi wellness din România. Aceasta consideră că există mai multe oportunităţi de dezvoltare a turismului spa & wellness în Băile Herculane, iar serviciile oferite în unele hoteluri urmează tendinţele internaţionale “wellness 2.0”.

Dacă azi la Băile Herculane sunt hoteluri ce centre spa, specialistul vede în viitorul apropiat posibilitatea transformării staţiunii într-o destinaţie spa, care să profite şi de împrejurimile care permit practicarea unor sporturi sau medidaţie în mijlocul naturii. Ideea este suţinută şi de planurile oficialităţilor. Prezent la conferinţă, Adrian Altarescu, de la Autoritatea Națională pentru Turism,  a suţinut ideea că staţiunile trebuie să aibă trasee pentru transport nemotorizat, informaţie care i-ar bucura pe bicicliştii care vin aici.

Turismul welleness, definit de Stanford Research Institute drept “totalitatea călătoriilor asociate cu urmărirea menţinerii sau îmbunătăţirii stării de bine” trece la nivel global de 490 de miliarde de dolari pe an. Prin comparaţie, la nivelul anului 2013 turismul pentru ape termale sau minerale se ridica doar la 50 de miliarde de dolari. Concentrarea eforturilor pe atragerea de turişti nu doar pentru moştenirea istorică a Băilor Herculane sau apele termale ar putea deschide o piaţă mult mai mare pentru orașul din județul Caraș-Severin.