Confidenţialitate

Statele membre G7 au convenit să acorde Ucrainei 50 de miliarde de dolari, bani pentru reconstruire, din activele ruse înghețate | AUDIO

Acord la summitul G7 din Italia. Liderii statelor membre au ajuns la o înțelegere potrivit căreia vor fi puse la dispoziția Kievului 50 de miliarde de dolari din utilizarea activelor ruse îngheţate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acest lucru se va întâmpla „înainte de sfârşitul lui 2024”, a anunțat aseară preşedinţia franceză, notează agenția France Presse.

Urmează ca specialiștii să se asigure că decizia este „conform legii” și „regulilor finanţelor publice”.

„Va exista o unanimitate în G7 când va fi vorba de a folosi aceste active îngheţate pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască”, a declarat înainte de summit John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

Ideea de a acorda Ucrainei până la 50 de miliarde de dolari (46,13 miliarde de euro) împrumuturi garantate prin profiturile obţinute din cele aproximativ 300 de miliarde de dolari de active ale Băncii Centrale Ruse îngheţate de Uniunea Europeană şi de ţările G7 nu a fost agreată până acum de statele membre ale G7.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski vor semna joi, 13 iunie, un acord bilateral de securitate, în timpul summitului G7 din Italia, a anunţat Casa Albă.

Sâmbătă, în Elveţia, e programat un summit pentru pace în Ucraina, reuniune la care sunt aşteptaţi zeci de lideri din întreaga lume, însă fără Moscova şi Beijing.

Din G7 fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Componența viitorului Parlament European după alegeri: PPE, S&D și Renew Europe au obținut majoritate | AUDIO