Stare de urgență din cauza furtunii Jonas, în mai multe state americane

Pe Coasta de Est a Statelor Unite se așteaptă ca stratul de zăpadă să ajungă chiar și la  60 de cm, iar căderile de zăpadă vor fi însoțite de viscol.

Peste 80 de milioane de americani au fost sfătuiți să nu iasă din casă, multe magazine sunt goale pentru că oamenii și-au făcut provizii. Deja au fost raportate incidente în trafic și victime din cauza funrtunii botezate Jonas, iar transporturile au fost suspendate.

Potrivit BBC, 9 persoane au murit din cauza condițiilor meteo: două dintre ele în accidente rutiere legate de vreme rea, în Carolina de Nord. S-au înregistrat, însă, peste 1000 de accidente  iar cei surprinși în trafic au pierdut ore în șir în aglomerația produsă.  Chiar și câteva mașini din escorta soției președintelui american  au derapat pe stratul de zăpadă de doar câțiva cm depus, deocamdată, la Washington. Orașul  se află deja în stare de urgență, iar toată coasta de est a SUA se aşteaptă la o furtună de zăpadă record, “potenţial paralizantă”, anunță AFP.

Poreclită Snowzilla, furtuna va afecta  15 state, unde autoritățile vorbesc, citez – despre cele mai abundente ninsori şi vânt care ar putea atinge 90 de kilometri pe oră.

Poliția din New Jersey a folosit Facebook pentru a transmite un mesaj privind evacuarea populației de pe coasta Atlanticului, în timp ce Philadelphia a emis un cod albastru de vreme rea: orice persoană  surprinsă de furtună trebuie să solicite poliția, pentru a fi duse la adăpost.

Avertizarea meteorologilor este valabilă până duminică dimineaţă.

Furtuna poate fi văzută și din spațiu.

jonas din spatiu

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS