Stare de tensiune în Grecia: Referendumul a început la ora 07.00 / Mesaje de la președinte, premier & ministrul Finanțelor

Urnele sunt deschise în Grecia de la ora 7.00. Aproximativ 10 milioane de persoane cu drept de vot sunt așteptate la urne până la ora 19.00.  Primul politician care a mers la o secție de votare din Atena a fost Antonis Samaras, ex-premierul Greciei: ”Astăzi, noi, grecii, decidem soarta ţării noastre. Votăm „DA” Greciei. Votăm „DA” pentru Europa”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ulterior, la vot a mers și premierul în funcție.

Alexis Tsipras a spus: „Nimeni nu poate ignora determinarea unui popor care își ia destinul în propriile mâini”.

Preșdintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a transmis un mesaj alegătorilor. Le-a cerut să rămână uniți. ”Drumul dificil de după această zi trebuie să-l facem împreună”, a spus Pavlopoulos.

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a votat la periferia Atenei. El a transmis următorul îndemn către poporul elen: ”Eşecurile enorme ale Eurogrupului au generat ultimatumuri la care poporul grec nu a putut răspunde. Astăzi, poporul grec poate da un răspuns”, a spus Varoufakis.

Presa din întreaga lume urmărește desfășurarea acestui referendum. ”Este o stare de tensiune în Grecia”, spune Ana-Maria Cuciureanu, jurnalistă de origine română, care lucrează în Atena:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Chemați la urne, grecii încearcă să explice votul pe care îl dau astăzi:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Indiferent de rezultatul referendumului, criza din Grecia nu se va opri”– este titlul unei analize publicate astăzi de CNN.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS