SRR: Angajaţii denunţă imixtiuni politice în activitatea radioului public

Reprezentanţi ai Grupului pentru Libertatea de Expresie în Societatea Română de Radiodifuziune denunţă imixtiuni politice în activitatea radioului public, sub conducerea directorului Georgică Severin (FOTO).

„Este inadmisibil ca in 2019, sa creada acesti indivizi ca pot manipula constiinte, in scop personal si electoral! Agenda publica nu se regaseste in temele emisiunilor. Si aceasta, pentru ca nu mai exista emisiuni cu subiecte de actualitate, sociale, pentru categorii defavorizate, cu tematica umana, nu exista dezbatere politice ! Nu sunt vocile cetatenilor in reportaje, de fapt, acest gen publicistic a disparut, tocmai pentru a nu arata realitatea ! Singura emisiune de dezbateri are subiecte in afara problemelor societatii. Se practica un jurnalism pozitiv, penibil si nedemn!”, se notează într-o scrisoare deschisă.

„Ne-am constituit drept un grup combatere din interior a abuzurilor si a incalcarii unei libertati fundamentale, cea de libera exprimare. Ii solicitam Parlamentului Romaniei sa se autosesizeze, in ceea ce priveste poltica de intimidare, frauda banilor de la buget si nu in ultimul rand cenzura editoriala de la Societatea Romana de Radiodifuziune, condusa de Georgica Severin si de acolitii sai.

Le reamintim membrilor Parlamentului Romaniei, articolul 11 din CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE, care prevede ca orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a transmite informatii sau idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Libertatea si pluralismul mijloacelor de informare in masa trebuie sa fie respectate.

Monitorizam, in fiecare zi, politica editoriala de la Radio Romania, mai ales de la principalul sau canal de informare, Romania Actualitati, controlat prin conducerarea sa editoriala formata din managerul Dan Preda, redactorul-sef, Nicu Popescu, cel din urma, fiind respins la concurs si indeplinind de cel putin 6 ani aceasta functie, in mod abuziv. Amintim ca, in 2005, cei doi au fost anchetati de Parlamentul Romanei, intr-o comisie de ancheta. Aceasta comisia a dovedit, pe atunci, implicarea lor in cenzura editoriala si conducerea SRR, reprezentata de Dragos Seuleanu, a fost demisa. Dupa 13 ani, pe mandatul lui Georgica Severin, numit de PSD, a revenit aceeasi conducere editoriala, iar cenzura s-a intensificat!!

Am constatat cu dezamagire, din nou, ca acesti doi sefi editoriali calca in picioare interesul cetateanului, care le plateste salariile mari de zeci de mii de lei, cu masini la scara, si executa ordinele antieuropeanului cu practici comunistoide, Georgica Severin.

Este inadmisibil ca in 2019, sa creada acesti indivizi ca pot manipula constiinte, in scop personal si electoral ! Agenda publica nu se regaseste in temele emisiunilor. Si aceasta, pentru ca nu mai exista emisiuni cu subiecte de actualitate, sociale, pentru categorii defavorizate, cu tematica umana, nu exista dezbatere politice ! Nu sunt vocile cetatenilor in reportaje, de fapt, acest gen publicistic a disparut, tocmai pentru a nu arata realitatea ! Singura emisiune de dezbateri are subiecte in afara problemelor societatii. Se practica un jurnalism pozitiv, penibil si nedemn !

Jurnalistii care incearca sa propuna subiecte au fost eliminati, astfel incat, nu mai exista nici macar reporteri pe teren, ci doar, protejati de la sectia partide politice, condusa de obedienta Dana Ciobanu, fara concurs. Vin alegerile si Dana Ciobanu va merge sa faca trafic cu spatiul de emisie al partidelor politice, cersind scrisori de recomandare pentru grupul de propaganda, condus de Georgica Severin ! Reporterii politici si de teren au fost transformati, prin intimidare, in stative de microfon !

Dezbaterile pe teme europene, lipsesc cu desavarsire !

Este de neacceptat presiunea asupra jurnalistilor din Camera Stirilor ! Solicitam de urgenta, membrilor Parlamentului, sa lase orice calcul politic, si sa ancheteze toate aceste fapte de la SRR, nu numai de la TVR. Cele doua institutii traverseaza aceeasi criza si aceleasi drame ale jurnalistilor. Solicitam demiterea de urgenta a lui Georgica Severin ! In curand, din informatiile noastre, SRR va intra in colaps ca urmare a cheltuirii desinaate a banului public ! Este nedrept pentru cetatean acest lucru!”, se menţionează în scrisoare.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS