Confidenţialitate

Sri Lanka: Nevoit să fugă din calea protestatarilor furioși, preşedintele Gotabaya Rajapaksa acceptă să demisioneze

Preşedintele srilankez Gotabaya Rajapaksa a acceptat să demisioneze săptămâna viitoare, la câteva ore după ce a fost constrâns să fugă de la reşedinţa sa, invadată de mulţimea de protestatari.

Manifestaţii de proporții au izbucnit pe străzile din capitala Colombo, ca reacție la criza catastrofală care afectează economia statului asiatic, relatează France Presse.

“Pentru a asigura o tranziţie paşnică, preşedintele a spus că va demisiona în 13 iulie”, a anunţa șeful parlamentului parlamentului, Mahinda Abeywardana, la televiziunea publică.

Potrivit unor surse, preşedintele srilankez s-a îmbarcat la bordul unei nave militare, îndreptându-se spre apele teritoriale din sudul insulei.

Premierul convocase de urgenţă o reuniune de criză a guvernului, invitându-i şi pe liderii partidelor politice neguvernamentale să participe. Ranil Wickremesinghe s-a declarat dispus să demisioneze pentru a deschide calea formării unui guvern de uniune naţională.

Gestul său nu a fost suficient pentru a calma mânia manifestanţilor, care în cursul serii i-au asediat reşedinţa, în absenţa acestuia, şi au incendiat-o.

Odinioară o ţară cu venituri medii, cu un nivel de trai invidiat de India, Sri Lanka a fost afectată puternic de prăbuşirea industriei turismului în urma unui atac jihadist din 2019 şi a pandemiei de Covid.