Sportivii ruşi scapă de excluderea colectivă de la Jocurile Olimpice

Comitetul Internaţional Olimpic a renunţat la excluderea colectivă a Rusiei de la apropiatele Jocuri Olimpice găzduite de oraşul brazilian Rio de Janeiro.

Moscova a fost anterior acuzată de practicarea dopajului sistematic.

CIO a hotărât ca federaţiile internaţionale să decidă pentru fiecare caz în parte, impunând criterii foarte stricte de selecţie a sportivilor „curaţi”.

Sportivii ruşi vor fi supuşi unor controale antidoping efectuate în afara ţării lor.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a admis că decizia forului privind prezenţa Rusiei la Rio 2016 „nu va fi pe placul tuturor”.

BBC aminteşte că este cel mai amplu scandal de dopaj din istorie.

În 2008, înainte ca Jocurile de la Beijing să debuteze, 7 atleţi ruşi au fost suspendaţi pentru că au furnizat eşantioane false de urină. 4 ani mai târziu, la JO de la Londra, Rusia a cucerit 24 de medalii de aur, 26 de argint şi 32 de bronz.

În 2014, un post de televiziune german a dezvăluit că sportivii ruşi folosesc, în majoritate, substanţe interzise pentru a-şi îmbunătăţi performanţele. Agenţia Mondială Antidoping a ordonat formarea unei comisii independente de anchetă, care a concluzionat că autorităţile de la Moscova se fac responsabile de susţinerea dopajului.

Jocurile Olimpice de la Rio se vor desfăşura între 5 şi 21 august.