Confidenţialitate

Specialiștii francezi: revenirea la normalitate poate provoca un stres puternic

Sursă de angoasă pentru mulți, criza Covid-19 i-a determinat pe unii să se refugieze acasă și să păstreze obiceiurile luate în timpul carantinei. A apărut chiar o expresie pentru a califica acest sentiment născut în timpul crizei: „sindromul colibei”.

Deschiderea teraselor, cinematografelor și a altor zone blocate sugerează pentru mulți sfârșitul crizei de sănătate. Dar această situație este o sursă de anxietate pentru persoanele care suferă de fobii sociale și se tem de revenirea la viața normală.

„Interacțiunile sociale mă sperie, nu virusul”, mărturisește Tristan, un student la Economie în vârstă de 23 de ani. Izolarea a fost o situație insuportabilă pentru cei mai mulți, dar a fost binevenită pentru Tristan: „Mi s-a părut foarte frumos  să stau (…) singur acasă în apartamentul meu “.

Revenirea la normalitate ridică probleme și pentru Samuel, speriat de mulțimi, care nu a mai pus piciorul în transportul public sau în cinematografe de ani de zile.

Dincolo de cazurile prezentate în reportaj, BFM TV notează că, în timpul reprizelor de izolare, toți am pierdut o parte din capacitatea noastră de a ne regla emoțiile.