SPECIAL – Leopoldina Bălănuță & spectacole de excepție / Sâmbătă, la Europa FM

Sâmbătă, 14 decembrie, în emisiunea ‘O dimineață de Milioane’, ne amintim de Leopoldina Bălănuță. ‘După un spectacol, ore în șir nu pot să adorm. Nici înainte’, spunea Leopoldina Bălănuță, într-un interviu acordat lui Tudor Vornicu. Actrița s-a născut la 10 decembrie 1934 la Păulești, județul Vrancea – iar săptămâna aceasta ar fi împlinit 79 de ani.

În 1957, Leopoldina Bălănuță absolvea Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

A debutat în ‘Prima întâlnire’, un spectacol în regia lui Ion Cojar.

Au urmat zeci de roluri memorabile, între care ‘Vassa Jeleznova’ și ‘Mama’ de Maxim Gorki, ‘Anna Karenina’, de Lev Tolstoi, ‘Medeea’ de Euripide, ‘Oameni sărmani’ de Dostoievski, ‘Livada cu vișini’ de Cehov și ‘Doi pe un balansoar’ de William Gibson – AUDIO.

Dintre colaborările cu Televiziunea publică, amintim de ‘Gaițele’, piesă filmată în 1993 dar și de ‘Strigoii’, ‘Trandafirul și coroana’, ‘Conu’ Leonida față cu reacțiunea’, ‘Moartea unui comis voiajor’ și ‘Idolul și Ion Anapoda’ – din 1991.

Leopoldina Bălănuță a fost una dintre actrițele cele mai importante care au iubit spectacolul de poezie – AUDIO.

Despre întâlnirile cu Leopoldina Bălănuță a vorbit, la EuropaFM, și soprana Angela Gheorghiu, care și-a amintit de seratele organizate de Octavian Sava, searate la care era invitată alături de marea actriță – AUDIO.

Printre cele mai cunoscute filme în care a apărut Leopoldina Bălănuță se află ‘Nunta de piatră’, ‘Ion ‘ , ‘Bietul Ioanide’, ‘Năpasta’ și ‘Balanța’.

În ultimul său rol, din spectacolul ‘O batistă în Dunăre’ – de Dumitru Radu Popescu, Leopoldina Bălănuță reușea să impresioneze publicul până la lacrimi – AUDIO.