Confidenţialitate

Spania: Autoritatile au decis eutanasierea cainelui asistentei bolnave de Ebola

Polemică în Spania, după ce autoritățile au decis eutanasierea câinelui care aparține asistentei bolnave de Ebola.

Decizia a provocat furia celor care apără drepturile animalelor.

Inclusiv soțul asistentei, internat și el la spitalul Carlos al treilea din Madrid, a făcut un apel pentru salvarea câinelui.

Autoritățile sanitare din Spania au ordonat eutanasierea câinelui asistentei, după o hotărâre judecătorească.

Motivul: animalul a fost într-un contact strâns cu pacienta, iar potrivit unor date, câinii pot fi purtători de anticorpi pozitivi ai virusului Ebola, chiar şi fără simptome’. Astfel ‘există riscul să elimine virusul în fluidele lor, cu un risc potenţial de contaminare’.

Decizia a stârnit polemici pe rețelele de socializare cu un hashtag ‘să-l salvăm pe Excalibur’. Iar câțiva dintre apărătorii animalelor au protestat în apropiere de locuința asistentei.

Între timp, pacienta izolată într-o cameră specială la spitalul Carlos III din Madrid a spus într-un scurt interviu pentru El Mundo că se simte mai bine. Ea a adăugat că a respectat toate protocoalele atunci când a avut grijă de unul dintre cei doi preoți infectați cu Ebola.

Asistenta primește un tratament experimental – e vorba de un ser hiperimun preluat de la o pacientă care a supraviețuit bolii, a povestit unul dintre medici.

50 de persoane care au intrat în contact cu asistenta se află, la rândul lor, sub supraveghere medicală.