Confidenţialitate

Spania acuză Marocul de șantaj în criza migranților din exclava Ceuta

Spania acuză Marocul de șantaj în legătură cu asaltul imigranților, în această săptămână, în exclava Ceuta.

Marocul a scăpat de sub control aproximativ 8.000 de imigranți , iar acum  Spania a început să returneze o parte dintre ei.

Excepție fac minorii care sunt trimiși în centre speciale.

Ministrul spaniol al Apărării spune că asaltul imigranţilor din Marocu “este o agresiune faţă de frontierele spaniole, dar şi faţă de frontierele Uniunii Europene”.

Margarita Robles a spus la radioul public de radio că este vorba de un “şantaj” din partea Marocului de vreme ce a lăsat în acest asalt inclusiv copii de 7 sau 8 ani.

Garda Civilă Spaniolă a salvat chiar de înec un bebeluș de câteva luni, imaginea surprinsă fiind pe prima pagină a multor publicații din lume.

Acest aflux migratoriu neașteptat vine  pe fondul unei crize diplomatice majore între Madrid şi Rabat, amplificată de la sosirea în Spania luna trecută, pentru îngrijiri medicale, a şefului Frontului Polisario (mişcarea de independenţă din Sahara Occidentală), aflat pe lista neagră a Marocului.

Un membru al Guvernului Marocului s-a plâns că găzduirea acestuia nu a ținut cont de părerea Rabatului, dar Madridul a replicat că primirea şefului Frontului Polisario s-a făcut pe criterii umanitare.

Anca Grădinaru