Confidenţialitate

Spadasina Ana-Maria Popescu, al 60-lea sportiv român calificat la JO Tokyo

Medaliată cu aur la JO 2016 cu echipa de spadă, Ana-Maria Popescu a devenit al 60-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au anunţat, marţi seara, Federaţia Română de Scrimă şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

Spadasina a obţinut biletul pentru Tokyo după ce a terminat pe primul loc în ierarhia mondială a disciplinei.

Ana-Maria Popescu va participa astfel la a cincea ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră, ea câştigând argint la Beijing în 2008, la individual şi aurul la Rio în 2016, cu echipa. A mai participat la ediţiile de la Atena 2004 şi Londra 2012, amintește Agerpres.

”Imediat ce m-am trezit din visare după JO Rio 2016, m-am întors hotărâtă în sala de antrenament… de parcă Tokyo 2020 se întâmpla ieri. Aşa o grabă aveam. Acum n-am nici cea mai vagă idee cum au zburat anii, ştiu doar că finalul verii lui 2019 am realizat că mai am uite atât şi dau buzna Jocurile peste mine… eu fiind prima sub linie în privinţa calificării. Şi iată-mă cu fix o lună înainte de începerea sezonului, cu ‘o pană’ de toată frumuseţea la genunchiul drept, trăgând din greu în sala de recuperare şi sperând să-l conving pe avariat să colaboreze în continuare (ceea ce am şi reuşit pentru o bună bucată de vreme). Tot în perioada aceea am aflat, pentru că în graba mea spre calificare mă furase peisajul şi nu ţinusem cont de astfel de detalii, şi că mă luptam din greu ca să ajung pentru a 5 a oară la Jocurile Olimpice. Ei… treaba asta mi s-a părut încă şi mai interesantă! N-aş fi crezut, n-aş fi sperat, dar iată că eram deja pe drum şi cale de întors nici că mi-aş fi dorit să găsesc. Îi mulţumesc Ralucăi Moga pentru că fără să ştie în acea zi, în acel moment, mi-a servit pe tavă un strop de motivaţie care să-mi ţină entuziasmul sus când drumul avea să se îngreuneze. Cu toate durerile şi limitările, am avut un început de sezon excepţional care mi-a adus suficiente puncte pentru a-mi asigura un loc în zborul către marele vis. Apoi, ştim cu toţii, lumea s-a oprit în loc… iar eu am aşteptat un an de zile ca să mă pot bucura de această realizare, dar e plăcut să te bucuri şi ‘în reluare’‚ chiar dacă eşti singur într-o cameră de hotel din care ai impresia că nu vei mai pleca vreodată”, a mărturisit sportiva pe Facebook.

”Le mulţumesc şi le sunt recunoscătoare tuturor celor care mi-au fost alături în această aventură, care au muncit alături de mine şi care m-au suportat, pentru unii dintre ei am o veste şi mai bună … munca abia acum începe. Vă mulţumesc vouă pentru energia bună şi indiferent cum va arăta drumul de aici înainte pentru mine, vă rog ceva… îndrăzniţi să visaţi, credeţi în visul vostru şi munciţi pentru el până ajungeţi să-l împliniţi”, a mai scris sportiva.

România a ajuns la 60 de sportivi calificaţi la JO 2020 (nominal sau locuri cotă) la 13 discipline sportive: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box şi scrimă:

 • Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului)
 • Baschet (4): (echipa feminină 3×3)
 • Box (1): Cosmin-Petre Gîrleanu (cat. 52 kg)
 • Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin
 • Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), (ciclism pe şosea)
 • Fotbal (18): echipa naţională olimpică
 • Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri)
 • Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate)
 • Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m
 • Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg)
 • Scrimă (1): Ana-Maria Popescu (spadă)
 • Tenis de masă (3): echipa feminină (3 jucătoare)
 • Tir sportiv (1): Laura Ilie (puşcă aer comprimat 10 m)

Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate pentru intervalul 23 iulie-8 august 2021,