SpaceX a lansat super-racheta Falcon Heavy

Compania americană SpaceX a lansat cu succes, marţi seara, super-racheta Falcon Heavy, transmite CNN.

Fără echipaj uman, vehiculul spaţial „mamut” are la bord o încărcătură neobişnuită, o maşină electrică Tesla Roadster produsă de Elon Musk, directorul executiv al SpaceX şi Tesla.

Falcon Heavy îşi va înscrie încărcătura pe o traiectorie eliptică în jurul Soarelui şi se va afla, la un moment dat, la aceeaşi distanţă faţă de Pământ şi Marte.

Racheta va călători în spaţiul îndepărtat miliarde de ani.

Falcon Heavy devine cea mai mare şi cea mai puternică rachetă lansată după Saturn V, racheta folosită în misiunile Apollo şi cea care i-a dus pe astronauţii NASA pe Lună.

SpaceX a dezvoltat propulsoare reutilizabile pentru rachete, astfel încât zborurile spaţiale să fie mai accesibile şi să faciliteze drumul primilor oameni către planeta Marte.

Revista Ştiinţă şi tehnică noteză că Falcon Heavy va putea plasa pe orbita terestră sarcini utile de cel mult 53 t, care reprezintă mai mult decât greutatea la decolare a unui avion Boeing 737-200 cu 136 pasageri la bord. Altfel spus, Falcon Heavy poate transporta pe orbita terestră un avion comercial cu tot cu pasageri, echipaj, bagaje și combustibil.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS