Confidenţialitate

Sound Penalty: Depășirea vitezei legale, pedepsită în Rio de Janeiro cu știri despre Guvern – VIDEO

Un post de radio din Brazilia a creat ”Sound Penalty”, o idee prin care ”pedepsește” șoferii care depășesc viteza legală din oraș prin înlocuirea programului muzical cu un fragment dintr-un program de știri despre realizările guvernului.

De 82 de ani, în Brazilia există o lege care prevede ca toate posturile de radio  să-și întrerupă programul și să prezinte la ora 19:00, timp de o oră, în fiecare seară, ”Ora Guvernului”, un program  cu știri și  discursuri ale conducătorilor. Programul, mai ales că este difuzat simultan de toate posturile, a făcut ca acestea să-și piardă audiența pe durata emisiunii  ”Ora Guvernului”, iar ascultătorii lor să caute alternative pentru a asculta muzică în respectivul interval.

Cum legea a rămas așa cum a fost gândită înainte ca radiourile să existe dincolo de FM, un post din Rio de Janeiro, orașul faimos pentru plajele sale Copacabana și Ipanema, statuia monumentală Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) de pe muntele Corcovado, dar și blocajele din trafic, a găsit o soluție folosind aplicația pentru smartphone. Ascultătorii care depășesc viteza legală în timp ce se află la volan primesc 10 minute din  ”Ora Guvernului”.

Dacă șoferul revine la viteza legală, după cele zece minute de ”penalizare” poate asculta în continuare programul muzical, altfel se lungește ”Ora Guvernului”.

Radio SulAmérica Paradiso FM spune că ideea le-a adus mai mulți ascultători dar și șoferi mai disciplinați, din martie până acum oferind puțin peste 2.000 de penalizări șoferilor care au depășit viteza legală.

Agenția 3yz , cea care a venit cu ideea, explică și procedeul tehnic din spatele ”Sound Penalty”:  aplicația postului de radio a fost completată cu o funcție care urmărește prin GPS poziția utilizatorilor. În momentul în care ascultătorul se află la volan, pe ecranul aplicației apare și viteza calculată cu ajutorul poziției GPS. Când viteza trece de limita legală din zona respectivă, se declanșează programul  ”Ora Guvernului”. Pentru a păstra muzica de la radio, ascultătorii postului de radio trebuie doar să respecte viteza legală în Rio de Janeiro.

Ce zici de idee?