Confidenţialitate

Sociologul Gelu Duminică: Evenimentele din SUA, amplificate de pandemie

Sociologul Gelu Duminică crede că evenimentele din Statele Unite ale Americii sunt un efect al inechităților istorice și spune că pandemia a adâncit tensiunile sociale.

„Ceea ce vedem în momentul de faţă în SUA este doar un efect al inechităţilor istorice şi al faptului că unele comunităţi au fost lăsate la margine, din toate punctele de vedere. Prejudecăţile pe care le vedem în filme, pe care le vedeam în anii 60, încă sunt prezente”, a spus Gelu Duminică, citat de Mediafax.

Acesta crede că pandemia a adâncit tensiunile sociale.

„Tot ceea ce înseamnă criza coronavirus, criza medicală, a adâncit clivajele care existau înainte, iar lumea a avut nevoie de ţapi ispăşitori. Aduceţi-vă aminte ce s-a întâmplat în România, legat de romi, o altă minoritate care este scoasă de multe ori ca ţap ispăşitor şi care a trăit un tip de servitute relativ similară cu cea a afro-americanilor. (…) În momentul în care ai sute de mii de oameni pe străzi, trebuie să fii conştient că printre oamenii ce protestează paşnic sunt şi tot felul de descreieraţi, e logic şi normal”, a declarat sociaologul.

Acesta susține că criza socială ce va urma celei financiare actuale va aduce, şi în România, politicieni care vor injecta ură

„Ceea ce urmează în următorii ani, respectiv criza financiară şi care va genera o criză socială, va aduce cu sine inclusiv politiceni care vor injecta ură, în loc de solidaritate. (…) Ceea ce va rămâne în istorie, va rămâne faptul că în anul 2020 America a trebuit să facă faţă unei mişcări antirasiste, poate mult mai mare, mult mai influentă decât cea din anii”, a mai spus Gelu Duminică.

În numeroase oraşe din Statele Unite au loc proteste violente faţă de moartea unui bărbat de culoare, George Floyd, în timp ce era imobilizat de poliţişti în oraşul Minneapolis. ”Vă rog, vă rog! nu pot să respir”, au fost ultimele lui cuvinte.

Poliţia îl suspecta că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra ţigări, după ce un angajat al unui magazin a sunat la numărul de urgenţă 911.