Confidenţialitate

Slovacia: Medicii au scos din greșeală ochiul sănătos al unui pacinent, rămas acum fără vedere. Sistemul sanitar se confruntă cu mari probleme

În Slovacia un pacient a rămas fără vedere după ce medicii i-au scos din greșeală ochiul sănătos. Incidentul s-a petrecut în contextul unui conflict de muncă în sistemul sanitar. 

Ochiul sănătos al unui pacient a fost îndepărtat din greșeală în locul celui bolnav în timpul unei operații într-unul dintre cele mai importante spitale din Slovacia.

Instituția medicală a oferit victimei şi familiei sale consiliere psihologică şi sprijin întrucât operația a dus la orbirea bolnavului.

Medicul care a efectuat intervenția nu mai intră în contact cu pacienții, a declarat un purtător de cuvânt al Spitalului Universitar din Bratislava.

Greşeala tragică s-a petrecut pe fondul unei dispute în sectorul sanitar slovac.

În urmă cu o săptămână, sindicatul medicilor a anunţat că aproximativ 3.000 de medici sunt pregătiţi să îşi dea demisia în cazul în care salariile nu le vor fi mărite, iar condiţiile de muncă, din ce în ce mai greu de suportat, nu se îmbunătăţesc.

Din cauza unui exod de personal, în special în Cehia şi Austria, medicii rămaşi în Slovacia sunt suprasolicitaţi de câţiva ani, iar situaţia s-a agravat în timpul pandemiei de coronavirus.