Situaţia angajaţilor sezonieri, analizată de o comisie a Parlamentului European

Comisia pentru Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Parlamentului European analizează situaţia angajaţilor sezonieri din cadrul Uniunii Europene, pe fondul informaţiilor privind posibile încălcări ale drepturilor unor muncitori, inclusiv români.

“Ca urmare a posibilelor informaţii îngrijorătoare despre situaţia precară cu care se confruntă sute de mii de angajaţi transfrontalieri şi sezonieri în UE, eurodeputaţii vor dezbate cu Josip Aladrović, ministrul croat al Muncii şi Pensiilor, cu Nicolas Schmit, comisar UE pentru Locuri de muncă şi Drepturi sociale, şi cu Jordi Curell Gotor, director executiv interimar al Autorităţii Europene a Muncii, despre modalităţi de protejare a drepturilor la muncă, a sănătăţii şi siguranţei acestor angajaţi esenţiali în timpul pandemiei”, anunţă Parlamentul European, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

“Angajaţi din România şi din alte state est-europene membre UE furnizează forţă de muncă esenţială în ferme din Germania, Franţa şi alte state membre şi asigură securitatea alimentară în Europa. Alţi muncitori, spre exemplu din Slovacia, oferă servicii sociale şi de îngrijire pe termen lung pentru bătrâni, în Austria şi în alte state membre. Comisia Europeană a emis norme pentru a asigura că angajaţii mobili din cadrul UE care se califică pentru a fi personal esenţial în combaterea Covid-19 pot ajunge la locurile de muncă. Sectorul agricol-alimentar este un domeniu-cheie inclus în aceste norme, mai ales la capitolul angajaţi sezonieri”, subliniază Parlamentul UE.

“Eurodeputaţii vor analiza situaţia lor pentru a verifica dacă, aşa cum s-a relatat, sunt aplicate doar puţine sau nicio măsură de prevenire a infectării cu noul coronavirus în aceste locuri şi dacă le sunt încălcate drepturile în privinţa timpului de lucru, orelor suplimentare şi plăţii salariilor prin încălcarea legislaţiei UE”, subliniază PE.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS