Confidenţialitate

Sindicatele din educație anunță un nou miting cu 20.000 de participanți joi sau vineri, în București

Astăzi au loc negocieri  la Ministerul Educației cu sindicatele din învățământ.

Sunt programate discuții pe tema contractului colectiv de muncă.

La intrarea la negocieri, președintele Federației Spiru Haret Marius Nistor a fost întrebat când se va încheia greva din educație și dacă vor mai fi proteste la Guvern.

”Greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluție care să fie acceptată de către colegii noștri și când colegii noștri vor decide acest lucru. Noi suntem deschiși la negocieri. Noi am spus foarte clar ce vrem: vrem garanții privind grila de salarizare și, bineînțeles, salariul debutantului care ar trebui să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanții, colegii noștri vor hotărî în cunoștință de cauză. S-a depus o solicitare pentru acțiuni de protest joi sau vineri, depinde cum vom primi aprobare din partea Primăriei Capitalei.”

Reporter: Câte persoane veți ieși din nou în stradă?

Marius Nistor: 20.000 de persoane.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat dacă există riscul declării examenelor, liderul sindical Marius Nistor a răspuns că totul depinde de răspunsul Guvernului la revendicările cadrelor didactice.

Marius Nistor, lider sindical: În momentul de față, nu am ajuns în faza în care putem vorbi de amânarea examenelor. Dar cu cât se lungește acest conflict de muncă există și acest risc. 

Reporter:Ați luat ieri în calcul renunțarea la grevă sau suspendarea pentru a fi date examenele? Pentru că în declarațiile de ieri ministrul Educației dădea cumva de înțeles că până vineri s-ar putea întoarce la școală cadrele didactice.

 Marius Nistor: Ministerul Educației poate propune, dar mai departe decizia este strict a cadrelor didactice.

Reporter: Vedeți până vineri o rezolvare ca totuși să n-ajungem la o amânare ?

Marius Nistor: Totul depinde de Guvernul României.

Reporter: Ați cerut aseară o nouă rundă de negocieri cu Guvernul României. Ați primit până în momentul de față un răspuns?

Marius Nistor: Așteptăm reacția Guvernului. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Marius Nistor le-a transmis părinților care nu au înțeles de ce continuă grevă din învățământ că Guvernul nu a oferit tot ce au solicitat sindicatele.

Potrivit sindicatelor, peste 86% sută dintre cadrele didactice afliliate celor două mari Federații – FSLI și Spiru Haret – se află în prezent în grevă.