Simptome ale bolilor de inimă specifice femeilor

Este necesar să luăm în calcul că simptomele bolilor cardiace la femei pot fi diferite de cele care apar la bărbați.

Dacă vă gândiți că bolile cardiovasculare sunt specifice bărbaților, trebuie să știți că mai multe femei mor de boli cardiace decât bărbați. De asemenea, este necesar să luăm în calcul că simptomele bolilor cardiace la femei pot fi diferite de cele care apar la bărbați.

Deși simptomul comun infarctului miocardic este durerea în piept sau senzația de presiune sau disconfort, există paciente care nu au simptome, mai ales dacă suferă de diabet zaharat. Tot în cazul femeilor, infarctul miocardic se poate însoți de dureri la nivelul gâtului, mandibulei, umărului sau brațului drept sau în spate. Apar dificultăți ale respirației, greață sau vărsături. Dar și transpirațiile excesive, amețelile și oboseala extremă pot fi semne ale infarctului miocardic la femei.

Aceste simptome specifice femeilor sunt mai puțin spectaculoase decât durerile puternice în piept care apar de regulă la bărbați deoarece sunt afectate vasele mici ale inimii, situație care poartă numele de boală microvasculară.

Factori de risc pentru boli cardiace la femei sunt diabetul, depresia, fumatul, lipsa activității fizice și niveluri scăzute de estrogen care apar după instalarea menopauzei. Dar și complicațiile apărute în timpul sarcinii precum hipertensiunea arterială, pot sta la baza dezvoltării problemelor cardiace. Trebuie să menționăm printre factorii de risc și sindromul metabolic, care constă într-o combinație de obezitate abdominală, hipertensiune arterială, glicemie crescută și grăsimi în exces în sânge.

Indiferent de sex, oricare dintre simptomele descrise trebuie să ne îngrijoreze și să ne facă să apelăm fără ezitare serviciul medical de urgență. Orice minut contează pentru tratamentul infarctului miocardic.