Confidenţialitate

SFR 13 aduce cinefililor 2 evenimente speciale în 2022: „Open Camp Vaslui” cu Maia Morgenstern și Fenomenul „Las Fierbinți” – proiecție în prezența actorilor

Festivalul „Serile Filmului Românesc” revine cu ediția a 13-a la începutul lunii august 2022, iar înainte de evenimentul care va avea loc între 3 și 7 august cinefilii se vor bucura de a treia ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc la Vaslui – în perioada 26 – 28 iulie 2022. Invitatul special al Caravanei SFR este actrița Maia Morgenstern. Tot în cadrul SFR 2022, pe 6 august, de la ora 21:45, la Iași va avea loc proiecția unui episod special din serialul Las Fierbinți, proiecția având loc în prezența actorilor.

Open Camp Vaslui, a treia ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc, cu actrița Maia Morgenstern

În perioada 26 – 28 iulie 2022 are loc Open Camp Vaslui, a treia ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc la Vaslui, iar Asociația Artis aduce publicului vasluian proiecții de film, un show de excepție și un invitat special: actrița Maia Morgenstern.

Open Camp Vaslui este un festival de muzică și performance, organizat la Vaslui din 2010. Muzica live și evenimentele desfășurate în natură descriu atmosfera festivalului în cadrul căruia se întâmplă și Caravana SFR.

Programul Open Camp Vaslui

 • Marți, 26 iulie 2022, ora 21:00 – Proiecția fimului „Balanța”, în versiune restaurată 4K

La Teatrul de Vară Vaslui va avea loc proiecția filmului „Balanța” în regia lui Lucian Pintilie. Este o proiecție aniversară, în prezența actriței Maia Morgenstern, care celebrează 30 de ani de la lansarea peliculei.

Producția va putea fi vizionată în versiune restaurată digital 4K.

 • Miercuri, 27 iulie 2022, ora 14:00 – „One-woman show” cu Maia Morgenstern

La Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase” are loc „One-woman show”, o biografie a actriței Maia Morgenstern, unde publicul are ocazia să descopere atât omul, cât și actrița Maia Morgenstern.

 • Miercuri, 27 iulie 2022, ora 21:30 – Proiecția filmului „Metronom”

La Teatrul de Vară Vaslui are loc proiecția, în avanpremieră, filmului „Metronom” în regia lui Alexandru Belc. Filmul a fost premiat anul acesta la Cannes.

 • Joi, 28 iulie 2022, ora 21:30 – Proiecția filmului „Copacul Dorințelor: Amintiri din Copilărie”

La Teatrul de Vară Vaslui are loc proiecția filmului „Copacul Dorințelor: Amintiri din Copilărie” în regia lui Andrei Huțuleac.

Important: Intrarea la evenimente este liberă, iar în caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile se mută la Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”.

Open Camp Vaslui, a treia ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc, cu actrița Maia Morgenstern

Despre Maia Morgenstern

 • Maia Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962 și este cunoscută la nivel național și internațional datorită rolurilor din teatru și film.
 • Este directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, actriță și cântăreață în limba idiș și profesor și decan al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion. În 2010 a fost numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România.
 • În 1985 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Dem Rădulescu. După terminarea studiilor, a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, până în 1988.
 • În anul 1989 se transferă la Teatrul Evreiesc de Stat, iar din 1990 se angajează la Teatrul Național din București, pe scena căruia a jucat în numeroase spectacole și a lucrat cu mari regizori de teatru români.
 • Este cunoscută publicului mai ales pentru rolurile din filmele „Balanța”, „Cel mai iubit dintre pământeni” și „Patimile lui Hristos”.
 • Pe langa activitatea de actrița, Maia Morgenstern a fost membră a juriului unor importante festivaluri de teatru și film, precum: „Festivalul de la Geneva”, „Festivalul de la Salonic”, „Festivalul de la Angers”, „Festivalul de la Monte Carlo”.
 • În România face parte din juriul pentru acordarea Premiului Național de Excelență în Cultura Română.
 • De-a lungul timpului, a fost recompensată cu numeroase premii și distincții, printre care și Ursul de Argint la „Festivalul Filmului de la Berlin” pentru rolul din filmul „Balanța”.

Gala de deschidere SFR 13 și evenimentele speciale ale ediției de anul acesta. Spectacol de teatru unic, după romanul „Moromeții”

Ediția cu numărul 13 a Festivalului Serile Filmului Românesc va avea loc la începutul lunii august, iar organizatorii promit un eveniment de anvergură, unde Marcel Iureș va fi invitat principal.

Astfel, în perioada 3-7 august 2022 vor avea loc evenimente culturale în mai multe spații din Iași: Piața Unirii – Open Air, Amfiteatrul Palas, Cinema Ateneu, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” Iași, Brizo, Liceul Varlaam și Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

Deschiderea oficială a Festivalului SFR 13

Respectând tradiția din ultimii ani, deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri seara, 3 august, în Piața Unirii, cu un concert de muzică tradițională, susținut de Bogdan Simion & Lăutarii de Mătase, urmat de proiecția filmului Hart’s War-Războiul lui Tom Hart (regizor: Gregory Hoblit), film din Retrospectiva Marcel Iureș.

În cadrul aceleiași secțiuni, vor putea fi vizionate și alte producții în care actorul Marcel Iureș a jucat de-a lungul carierei:

 • Octav (regizor: Serge Ioan Celebidachi);
 • Să mori rănit din dragoste de viață (regizor: Mircea Veroiu);
 • O vară de neuitat (regizor: Lucian Pintilie);
 • The Peacemaker-Pacificatorul (regizor: Mimi Leder).

În cadrul aceleiași secțiuni, vor putea fi vizionate și alte producții în care actorul Marcel Iureș a jucat de-a lungul carierei:

Tot din seria evenimentelor speciale face parte și spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, regizat de Alexandru Dabija, unde actorii Marcel Iureș și George Mihăiță interpretează magistral celebrele personaje create de Marin Preda în romanul „Moromeții”.

Programul SFR 13

 • Miercuri, 3 august 2022, ora 18:00, Piața Unirii: Concert Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase – Preambul în deschiderea SFR 13

Pe scena din inima Iașului vor urca Bogdan Simion și Lăutarii de Mătase. Muzica lăutărească veche, cântecele culese din toată țara și măiestria instrumentiștilor vor face din seara de 3 august 2022 un adevărat prilej de celebrare a filmului românesc.

Astfel, Bogdan Mihai Simion – cobzar, scriitor, culegător de muzică tradițională, lăutar, va urca pe scena din Piața Unirii din Iași, însoțit de lăutarii de mătase: Victor Teioanu, Milan de la Bobeşti, Costel Vasilescu, Nelu Răducanu și Gigel Mihai.

 • Miercuri, 3 august 2022, ora 20:00, Piața Unirii: Deschiderea oficială SFR 13 – Proiecția filmului Hart’s War – Războiul lui Tom Hart (2002) – Proiecție aniversară – 20 de ani de la lansare

Miercuri, 3 august 2022, ora 20:00, Piața Unirii: Deschiderea oficială SFR 13 - Proiecția filmului Hart's War – Războiul lui Tom Hart (2002) – Proiecție aniversară – 20 de ani de la lansare

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, colonelul William McNamara este deținut într-un lagăr de prizonieri german. Fiind ofițerul american cel mai înalt în grad, continuă să-și comande trupele aflate în lagăr, sub supravegherea atentă a colonelui german Werner Visser. În tot acest timp, colonelul american plănuind în secret și lovirea inamicului.

Momentul prielnic se ivește când are loc o crimă în lagăr. Visser este investigat de Curtea Martială, iar William profită de ocazie și pune la cale un plan de evadare și distrugere a unei fabrici de muniție din apropierea lagărului. Ajutat de tânărul locotenent Tommy Hart și de oamenii săi, colonelul american se comportă eroic, sacrificându-și viața pentru țara sa.

Filmul este regizat de Gregory Hiblit și face parte din secțiunea „Retrospectiva Marcel Iureș”, avându-i ca invitați speciali pe Marcel Iureș și pe Irina-Margareta Nistor.

 • Sâmbătă, 6 august 2022, ora 18:30, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”: Spectacol de teatru „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”

Sâmbătă, 6 august 2022, ora 18:30, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”: Spectacol de teatru „Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?”

Într-un dialog savuros, doi mari actori – Marcel Iureș și George Mihăiță – îi întruchipează pe Ilie Moromete și Cocoșilă, celebrele personaje create de Marin Preda în romanul „Moromeții”. Ei reconstruiesc prin poveștile lor, cu tușe comice și sarcastice pe alocuri, întotdeauna surprinzător de autentice, complexul univers uman dintr-un sat românesc.

Plecând de la romanul lui Marin Preda, Cătălin Ștefănescu a creat un text proaspăt, care aduce la suprafață actualitatea temelor. Direcția regizorală a lui Alexandru Dabija ține în echilibru jocul actoricesc între tragedie și comedie, acaparând atenția audienței în tensiunea fiecărei scene, de la început până la sfârșit.

Spectacolul este regizat de Alexandru Dabija, actorii principali fiind Marcel Iureș și George Mihăiță.

O parte din noutățile ediției de anul acesta au fost deja anunțate, iar cinefilii și iubitorii de cultură își pot achiziționa bilete de aici.

Fenomenul Las Fierbinți la SFR 13. Echipa serialului Las Fierbinți vine la SFR 13: Proiecția unui episod special, în prezența actorilor

Festivalul Serile Filmului Românesc, ediția 13, aduce la Iași cel mai longeviv serial românesc de comedie – de pe micile ecrane, pe marele ecran al festivalului: Las Fierbinți.

Fenomenul Las Fierbinți la SFR 13. Echipa serialului Las Fierbinți vine la SFR 13: Proiecția unui episod special, în prezența actorilor

Program și desfășurare eveniment

 • Evenimentul are loc sâmbătă, 6 august 2022, de la ora 21:45, la Brizo, pe malul lacului Aroneanu. Seara va fi complexă: dezbatere despre fenomenul Las Fierbinți, dialog cu publicul, concert și întâlnire cu o parte din echipa serialului.

Publicul va putea viziona episodul în versuri Visul, chiar în prezența actorilor din serial. Oana Pellea, Maia Morgenstern, Ileana Stana Ionescu, Horațiu Mălaele, Ion Besoiu sau Loredana sunt doar câteva dintre numele mari care vor apărea în episodul special. Proiecția va fi urmată de o serie de discuții despre fenomenul Las Fierbinți.

 • Seara continuă cu un concert Mihai Mărgineanu și Banda (Cristi Horia – Vioară, Michele Vișan – Chitară Acustică, Vasile Malic – Chitara Bass, Nicu Dumitrescu – Percuție, Florin Ionescu – Tobe), cu muzică inspirată din folclorul urban, care promite să aducă voie bună și distracție.

Numărul de locuri este limitat, iar biletele sunt puse în vânzare pe platforma Eventbook, la punctul de vânzare SFR sau pot fi achiziționate direct de la locație, înainte de eveniment. Primele bilete au un preț special de 65 de lei.

Totodată, cei care își vor achiziționa bilet la eveniment vor primi și un CD cu muzică din serialul Las Fierbinți.

Important: În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul se mută la Cinema Ateneu, în aceeași zi, de la ora 21:45.

Sursa foto: SFR

Citește și: Serile Filmului Românesc 2022, ediția 13. S’Curte la SFR, maraton de scurtmetraje la Iași pe 4 și 5 august