Confidenţialitate

Sesiune plenară extraordinară a legislativului european pentru aprobarea unor măsuri europene împotriva pandemiei de coronavirus

Preşedintele Parlamentului European (PE), David Sassoli, a convocat pentru 26 martie o sesiune plenară extraordinară a legislativului european pentru aprobarea unor măsuri europene împotriva pandemiei de coronavirus.

Această sesiune a fost decisă în urma unei videoconferinţe cu liderii grupurilor politice din PE şi va fi prima la care se va folosi sistemul de vot la distanţă.

”Este o perioadă dificilă. Dorim să fim aproape de familiile care i-au pierdut pe cei dragi, de cei care sunt bolnavi şi de compatrioţii europeni care trec printr-un moment de mare teamă. Trebuie să ne folosim toate energiile şi să apelăm la responsabilitatea fiecăruia. Europa va reuşi numai dacă suntem uniţi, curajoşi şi solidari”, menţionează David Sassoli în declaraţia prin care a anunţat sesiunea din 26 martie.

Punctele pe ordinea de zi a sesiunii:

• Inițiativa de investiții (Coronavirus Response Investment Initiative), care va pune la dispoziția statelor membre fonduri de coeziune în valoare de 37 miliarde EUR pentru a face față consecințelor crizei;
• Propunerea legislativă de extindere a domeniului de aplicare a Fondului de solidaritate al UE pentru a acoperi urgențele în materie de sănătate publică;
• Propunerea Comisiei de încetare a așa-numitelor „zboruri fantomă”cauzate de epidemia COVID19.

Această sesiune plenară va înlocui în mod oficial sesiunea programată pentru 1-2 aprilie.

„Vreau să îmi exprim încrederea și solidaritatea față de toți cei care suferă și de cei au pierdut persoane dragi. Doresc să subliniez admirația și sprijinul pentru toți cei care luptă în prima linie contra acestei pandemii.

Europa se află în mișcare. Confruntată cu această situație dramatică, cu datoria de a apăra vieți omenești, mijloace de subzistență și stabilitate pentru toți, Uniunea Europeană acționează. Desigur, a trebuit să luptăm împotriva egoismului național, dar acum este clar cum vom face față acestei situații de urgență.

Decizia adoptată de BCE în noaptea trecută de a pune la dispoziție 750 miliarde de euro complementează apelurile Parlamentului, măsurile luate de Comisie, cele ale statelor, precum și posibile inițiative suplimentare, cum ar fi mobilizarea altor 500 miliarde de la Mecanismul european de stabilitate. Vorbim despre o intervenție care, în ansamblu, se apropie de două mii de miliarde de euro. Cea mai mare demonstrație a puterii solidarității europene văzută vreodată – mai puternică decât planul Marshall, programul care ne-a ajutat să ieșim din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial.

Acești bani ne vor ajuta să limităm efectele COVID19 și vor sprijini cercetarea pentru identificarea unui vaccin eficace. Oferă resurse utile pentru sprijinirea economiei noastre și a modelului nostru de protecție socială. Vor proteja locurile de muncă, întreprinderile și vor asigura că familiile nu sunt lăsate singure în fața acestor vremuri dificile.

În această etapă, sunt bani de care au nevoie structurile noastre medicale, doctorii și personalul care, cu mare pasiune și generozitate, s-au angajat să salveze multe vieți. Uniunea nu poate permite nimănui să rămână singur. Nu veți rămâne singuri.

Parlamentul European își face și va continua să își facă datoria. Am fost hotărât să mențin Parlamentul deschis, deoarece democrația nu poate fi oprită de acest virus, deoarece suntem singura instituție europeană aleasă de către cetățeni și dorim să îi reprezentăm și să îi apărăm.

Din acest motiv am decis convocarea unei sesiuni plenare extraordinare, care va avea loc joi, 26 martie, pentru a aproba măsurile de urgență prezentate de Comisia Europeană. Va fi prima sesiune plenară care va utiliza sistemul de vot la distanță. În fața acestei situații de urgență, trebuie să utilizăm toate mijloacele disponibile.

Este o perioadă dificilă. Dorim să fim aproape de familii care i-au pierdut pe cei dragi, de cei bolnavi și de compatrioții europeni care se confruntă cu un moment de mare teamă. Trebuie să ne folosim de toate energiile și să facem apel la responsabilitatea fiecăruia. Europa va reuși doar dacă suntem uniți, curajoși și ne vom susține unii pe alții”, a transmis David Sassoli.