Confidenţialitate

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 din Republica Moldova explică în ce mod localizează adresa persoanelor

După tragedia petrecută în România, vecinii de peste Prut dau asigurări că în Republica Moldova 112 funcționează corect şi poate localiza apelanții.

Într-o informare de presă, publicată şi pe pagina de Facebook serviciului 112, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 din Republica Moldova explică în ce mod localizează adresa persoanelor care apelează 112.

“În contextul evenimentelor tragice din România, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 vine cu următoarele precizări:
🚨Sistemul Informațional Automatizat 112 din Republica Moldova dispune de trei modalități de localizare a terminalului apelantului:

🚨În cazul apelurilor de la numerele de telefonie fixă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat de la furnizorul de servicii telefonie, adresa fizică de instalare a terminalului.

🚨În cazul apelurilor parvenite de la furnizorii de telefonie mobilă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea primară a terminalului apelantului bazat pe tehnologia CELL ID care reprezintă o arie orientativă oferită din datele preluate de la celula de telefonie mobilă care deservește terminalul apelantului. Această arie are o raza relativ mare și este doar una orientativă.

🚨Apelurile de la terminalele mobile care utilizează sistemul de operare Android versiunea 2.3 sau mai recentă, Sistemul Informațional Automatizat 112 primește în mod automat localizarea AML, tehnologie care oferă posibilitatea de localizare a terminalului apelantului cu o precizie înaltă oferită de Google – Emergency Locator Service. Aceasta presupune că la un timp scurt după inițierea apelului, teminalul apelantului trimite în mod automat SMS care conțin date GPS ce indică poziția terminalului. Zilnic Serviciul 112 recepționează aproximativ 1500 apeluri care sunt localizate după tehnologia AML.

🚨Serviciul 112 vine cu recomandarea pentru toți utlizitatorii sistemului de operare Android să facă o actualizare care ar fi mai recentă decât versiunea 2.3, fapt ce ar permite localizarea mai precisă în cazurile apelurilor de urgență.

🚒Serviciul 112 depune eforturi pentru a implementa în continuare și alte tehnologii moderne de localizare a terminalului apelantului în cazurile apelurilor de urgență.

📌Reiterăm că tehnologia AML este disponibilă doar pentru utilizatorii sistemului de operarare Android 2.3 și versiunile mai recente.

📌📌Localizarea terminalului apelantului prin ambele metode (CELL ID și AML) se activează automat și sunt furnizate în SIA 112 exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții” – transmite Serviciul 112 din Moldova.

112 este numărul unic pentru apelurile de urgență activ în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Funcționează în regim non-stop și poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetățean de pe telefonul fix și mobil.

Structura organizațională a Serviciului 112 este individuală pentru fiecare țară în parte.