Confidenţialitate

Serviciile de securitate finlandeze au ridicat nivelul de amenințare teroristă

Serviciile de securitate finlandeze (SUPO) au ridicat miercuri nivelul de amenințare teroristă, motivând această decizie prin informații pe care le au privind planuri și proiecte mult mai serioase de acțiuni teroriste pe teritoriul Finlandei, informează Reuters.

‘Cea mai mare amenințare teroristă în Finlanda continuă să o constituie indivizii care acționează singuri (așa-zișii ‘lupi singuratici’) sau grupurile mici motivate de propaganda islamistă sau de organizații teroriste ce le încurajează’, a precizat SUPO într-un comunicat, după ce a crescut nivelul de amenințare teroristă de la scăzut la ridicat.

Potrivit unei evaluări precedente, din noiembrie 2015, nivelul de amenințare din partea organizațiilor teroriste era unul scăzut.

Această creștere a nivelului de amenințare teroristă intervine pe fondul unei crize politice în Finlanda. La începutul săptămânii, premierul finlandez, centristul Juha Sipila, a anunțat că partidul său și aliații săi conservatori doresc încetarea coaliției guvernamentale cu formațiunea Adevărații Finlandezi (eurosceptici), după ce aceștia și-au ales un președinte — pe Jussi Halla-aho — condamnat pentru declarații rasiste.

În 2008, controversatul politician a denunțat, pe blogul său, islamul și comunitatea somaleză, făcând declarații insultătoare. Ca urmare a declarațiilor sale, Jussi Halla-aho a fost amendat pentru incitare la ură rasială și blasfemie, într-un dosar care a ajuns până la Curtea Supremă în 2012.