Confidenţialitate

Serile Filmului Românesc 2016: Iașul a devenit capitala filmului românesc

Cea de-a 8-a ediţie a Festivalului „Serile Filmului Românesc” a luat sfârşit pe 8 mai 2016. Ediția din acest an a adunat la Iași peste 60 de invitați din lumea cinematografiei și peste 30 de producții românești consacrate, noi, premiate, apreciate, de artă. În cadrul proiecțiilor care au avut loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, la Casa de Cultură a Studenților, la Galeriile Pod-Pogor, în Grădina Palas, la Teatrul Luceafărul, Ateneul Tătărași și Sala Teatru3, au participat mii de cinefili.

Ediţia din acest an i-a fost dedicată actorului Mircea Diaconu, ca un gest de recunoştinţă pentru toate rolurile pe care le are în cinematografia românească, alături de regizori şi colegi de platou, care au marcat generaţii la rând. Pe 6 mai, în Sala Teatru3 , în cadrul Galei Aniversare de 40 de ani a filmului „Mere Roșii”, Mircea Diaconu a fost decernat cu Trofeul Festivalului Serile Filmului Românesc, precum și un premiu acordat de Uniunea Cineaștilor din România.

De-a lungul celor cinci zile de festival, la Iași au fost proiectate filme românești, la finalul cărora au venit invitații speciali pentru a participa la discuții cu cinefilii. Expozițiile, concertele, dezbaterile, secțiunea de documentare, prezentările altor festivaluri românești cu specific cinematografic, lansările de carte, filmul pentru copii – toate au fost nota unei ediții extinse, a unei ediții-experiment, după șase ani de „fundamentare”. Un eveniment inedit în acest an a fost vizionarea filmelor de pe VHS, dublate de vocea Irinei-Margareta Nistor, eveniment care a avut loc în Galeriile Pod-Pogor și care s-a bucurat de participarea ieșenilor nostalgici, precum și a tinerilor, care au aflat despre cum se puteau viziona filem străine în comunism, despre cât de greu se făcea rost de un film bun pentru a putea fi văzut „măcar pe ascuns”.

„Mărturisesc, ori de câte ori aud sau văd vreun gest cultural în lumea de azi, care aleargă, strigă, pretinde, face rost, împinge, adună, pierde, țepuiește, zgârie, atacă, minte, trădează… și nu am enumerat decât o parte dintre talentele zilelor noastre, care pentru unii sunt primele din viață, pentru alții, împlinire și carieră, iar pentru ceva mai puțini din ce în ce mai puțini, vă dați seama că despre unii ca mine vorbesc, sunt fericit!”, a declarat Mircea Diaconu pentru Serile Filmului Românesc.  

Pe 7 mai, în parteneriat cu Ateneul Tătărași, a fost proiectat filmul documentar-interviu despre Regele Mihai I al României „Regele Mihai I, Nimic fără Dumnezeu”. Documentarul este realizat de Cristina Țopescu, iar după vizionare, Irina-Margareta Nistor a povestit cu ieșenii despre Regalitate și despre importanța Regelui Mihai I pentru societatea românească.