Serbia: Naționalistul Tomislav Nikolic a câștigat alegerile prezidențiale

Boris Tadici, cel care a condus țara în ultimii ani, și-a recunoscut înfrângerea.

Naționalistul Tomislav Nikolic, liderul opoziției din Serbia, a câștigat alegerile prezidențiale.

Exit-poll-urile susțin că acesta a obținut 49,4% din sufragii.

Boris Tadici, cel care a condus țara în ultimii 8 ani, și-a recunoscut înfrângerea. Lui i-ar fi revenit doar 47,7% din voturi.

Rezultatul scurtinului este neașteptat, întrucât Boris Tadic, un proeuropean convins, pornise drept favorit în cursa electorală.

În campanie, el promitea că va reuși să convingă Uniunea Europeană că țara sa merită să fie primită în acest club.

Belgradul a primit, în luna martie, statutul de stat candidat pentru alăturarea la spațiul comunitar, așteptând o dată clară pentru începerea efectivă a negocierilor.

Analiștii se tem că victoria naționalistului Tomislav Nikolic ar putea afecta această apropiere de Bruxelles, dar și relațiile cu Kosovo, fostă provincie sârbă, locuită în majoritate de albanezi, care și-a declarat unilateral independeța în 2008, gest recunoscut de cea mai mare parte a comunității internaționale.

Tomislav Nikolic și-a concentrat campania electorală pe problemele economice, ceea ce a atins direct nemulțumirea generalizată față de rata foarte mare a șomajului din Serbia, de 24%.

Fost aliat al dictatorului Slobodan Milosevici, Tomislav Nikolic s-a bazat în al doilea tur de scurtin pe susținerea unui partid ostil Uniunii Europene.