Confidenţialitate

Parlamentul a adoptat legea prin care Legislativul stabilește data alegerilor parlamentare, nu Guvernul

PSD, ALDE și UDMR au mai făcut un pas pentru amputarea unei noi atribuții a guvernului: stabilirea datei alegerilor parlamentare. Senatul și Camera Deputaților au adoptat luni o inițiativă legislativă în acest sens.

Inițial, cu o largă majoritate, plenul Senatului a adoptat proiectul privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor de către Parlament, prin lege organică, nu de către guvern cum era până acum.

Proiectul a fost adoptat cu 89 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi o abţinere de către Senat.

Ulterior, la doar câteva ore, și deputații au votat în favoarea acestui proiect. Astfel, au votat „pentru” 180 de deputaţi, 26 au votat „împotrivă”, iar 61 s-au abţinut.

Proiectul merge astfel la promulgare la președintele Iohannis.

Alte prevederi ale inițiativei vizează ca perioada electorală să fie de cel mult 60 de zile, iar termenele electorale să fie reduse la jumătate, la fel ca numărul minim al semnăturilor de susţinere necesar pentru înregistrarea candidaturilor. Semnăturile vor putea fi colectate şi depuse prin mijloace electronice.

Proiectul a stârnit furia liberalilor, care i-au acuzat pe cei de la PSD, ALDE și UDMR că stabilirea datei alegerilor parlamentare prin lege nu face altceva decât să îngreuneze circuitul legislativ şi să arate că nu le pasă decât să-și etaleze puterea în Parlament, unde au majoritate.

Și cei de la USR au acuzat partidele inițiatoare ale proiectului că, prin majoritatea pe care o au în parlament, au luat România prizonieră și că scopul real al actului normativ este să influențeze rezultatul alegerilor.

Aceleași partide au inițiat și adoptat un alt proiect similar, potrivit căruia data alegerilor locale din 2020 se stabilește de către parlament prin lege, nu de către guvern cum a fost până acum.