Confidenţialitate

Senatorii au aprobat modificarea Legii alegerilor parlamentare

Senatul a modificat mai multe reglementări privind alegerile parlamentare din 6 decembrie.

A prelungit până la miezul nopții votul în secțiile aglomerate, a scăzut numărul necesar de susținători pentru depunerea candidaturilor și a introdus facilități pentru votanții din străinătate.

Potrivit modificărilor aprobate de senatori, alegătorii care sunt în fața sau în interiorul secției de votare în momentul închiderii urnelor vor putea vota până la ora 23:59.

Legea actuală prevede că după ora 21:00 mai pot vota doar cei aflați în interiorul sălilor de vot.

O altă modificare îi vizează pe alegătorii din străinătate, care vor putea vota pe liste suplimentare și la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați, dacă și-au schimbat recent domiciliul.

Cât privește numărul de semnături necesare pentru înscrierea candidaturilor, procentul scade la 0,5% din numărul total de alegători înscriși în Registrul Electoral,pentru partide, și la 0,5% din numărul total al alegătorilor cu adresa sau reședința într-o circumscripție, în cazul candidaților independenți.

Propunerea a fost susținută de PNL, PSD, UDMR, USR și PMP, dar a fost contestată de senatorii ALDE, care susțin că au de-a face cu un ghiveci legislativ.

Proiectul de lege va merge la Camera Deputaților, care va lua decizia finală.