Confidenţialitate

Șeful politicii externe a UE: Este „datoria morală” a Europei de a salva cât mai mulți afgani

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a calificat evoluțiile din Afganistan drept „o catastrofă” și a declarat că a existat un eșec al serviciilor de informații în anticiparea revenirii rapide a talibanilor la putere.

În discursul său pentru Parlamentul European, Josep Borrell a spus că aproximativ 100 de angajați ai Uniunii Europene și 400 de afgani care lucrează cu UE și familiile lor au fost evacuați, dar că încă 300 de afgani încearcă să plece.

Șeful diplomației europene a subliniat că este „datoria morală” a Europei de a salva cât mai mulți afgani care au lucrat pentru UE în Afganistan, dar a spus că nu va fi posibil să fie extrași toți.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Lasăți-mă să vorbesc clar și direct, aceasta este o catastrofă”, a spus Borrell. “Este o catastrofă pentru poporul afgan, pentru valorile și credibilitatea occidentală și pentru dezvoltarea relațiilor internaționale”.

Josep Borrell s-a arătat îngrijorat că un nou val de migranți afgani ar putea ajunge în Europa.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Nu-i numiți migranți”, a spus el, „sunt oameni exilați, oameni care fug pentru a-și salva viața”
Talibanii au îndemnat mulțimile de afgani care așteaptă în zona aeroportului să se întoarcă acasă, spunând că nu vor să rănească pe nimeni. Asta după ce, anterior, au tras asupra protestatarilor, ucigând trei.
NATO va găzdui vineri, 20 august, o reuniune virtuală de criză a miniștrilor de externe ai alianței pentru a discuta situația din Afganistan.