Sefi de stat si de guverne, precum si veterani din al doilea razboi mondial vor celebra impreuna, maine, sapte decenii de la Debarcarea in Normandia din 1944

În localitatea din vestul Franţei, pregătirile sunt pe ultima suta de metri. Nu doar securitatea contează, ci si meniul care le va fi servit invitaţilor, printre care se numară Barack Obama şi Vladimir Putin.

Dată fiind prezenţa a numeroşi oficiali de rang înalt – printre care Barack Obama, Vladimir Putin, Francois Hollande şi Angela Merkel – asigurarea securităţii in zonă este principalul obiectiv al organizatorilor.

Dupa ceremonie, invitaţii vor fi aşteptati la un dejun normand, la Castelul Bénouville. Meniul – pregătit de bucătari celebri, cu stele Michelin – va fi unul surpriză şi nu va fi dezvăluit înainte de servirea mesei, ordin de la preşedinţia franceză. De aceea, bucătarii – printre care se află unul care s-a ocupat de masă la marcarea a 65 de ani de la Debarcare – nu au fost deloc comunicativi.

Jurnaliştii au aflat doar că vor fi bucate tradiţionale din Normandia, pregătite un pic mai avangardist. Meniul, stabilit de ‘aproape o lună’, a fost elaborat încă din februarie, iar alimentele, precum şi maşinile care le-au transportat au fost controlate minuţios înainte de a ajunge în bucătăria castelului.