Confidenţialitate

Șefa Comisiei Europene, preocupată de ancheta uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Nou șefă a Comisiei Europene s-a declarat, miercuri, îngrijorată de situația anchetei privind moartea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia.

Ursula von der Leyen consideră că investigațiile trebuie să se desfășoare în mod independent, relatează EUObserver.com

“Mă aștept la o anchetă completă și independentă, fără ingerințe politice. Este crucial ca toți cei responsabili să fie aduși în fața justiției”, a declarat aceasta.

Ursula von der Leyen a mai afirmat că se așteaptă ca premierul maltez Joseph Muscat să demisioneze în luna ianuarie, așa cum a anunțat.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a fost ucisă, în octombrie 2017, de explozia unei bombe care era plasată sub autoturismul său.

Pe blogul său, aceasta a scris despre mai multe cazuri de corupţie.

În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.