Confidenţialitate

Se va opri Rusia la spaţiul fostei URSS sau va dori o dominaţie asupra Europei de Est?

Îi spunem astăzi la mulți ani lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, fără de care această emisiune n­-ar fi fost niciodată posibilă.

Cine știe, poate ne­-am fi găsit puterea să ne eliberăm și fără ajutorul rușilor. Sigur că da, alții au făcut-o de mai multe ori, dar de fiecare dată doar pentru câteva zile, sau câteva săptămâni, de exemplu ungurii în 1956 sau cehii în 1968. După care i­-au readus la ordine inevitabilele tancuri sovietice.

Prăbușirea URSS în 1991 a deschis posibilitatea democratizării pentru tot Estul Europei, inclusiv pentru Rusia. În fapt s­-a dovedit a fi fost doar un scurt răgaz, pentru că uite, astăzi, la 24 de ani de la spargerea Uniunii Sovietice, Rusia cere cu subiect și predicat refacerea acesteia. Rusia invadează și destabilizează țări, amenință pacea mondială și, cel mai important, Rusia afișează lipsa de scrupule a URSS de la amenințarea vecinilor și până la pretențiile de dominație regională și chiar globală.

Pentru noi, cei din estul Europei, Rusia a redevenit același vechi şi binecunoscut golan al clasei… pocăit pentru scurtă vreme, același lup care și­-a schimbat un timp doar părul. Nu și năravul.

În acest weekend principalul opozant al lui Vladimir Putin a fost asasinat chiar sub zidurile Kremelinului, acesta fiind doar ultimul dintr­-o lungă serie de asasinate în rândurile puținilor critici ai regimului.

Rusia de astăzi este așadar un soi de juntă, dar nu condusă de militari ci de foști kgb-iști, care desfășoară nu doar propagandă de intimidare la adresa vecinilor, ci chiar acţiuni directe, militare ­ iar noi suntem în continuare mult prea aproape de Rusia.

Așa cum observa fostul șef al Armatei Române, generalul Constantin Degeratu, cel mai probabil următor pas al lui Putin va fi să destabilizeze sau să provoace o țară membă NATO pentru a testa
articolul 5 şi a desființa ideea constitutivă a acestei alianţe. Putin va dori să arate că, de fapt, NATO nu funcționează când unul dintre membrii alianţei e provocat direct.

Întrebarea de acum este dacă Rusia se va opri la spațiul fostului URSS sau va dori, la fel ca URSS, o dominație și asupra țărilor din Europa de Est.

Dar cum ar trebui să se pregătească România pentru vremurile ce vin? Abordând Rusia cu o strategie de pace sau, din contră, înarmându­-se și pregătindu­-se de război?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-se-va-opri-rusia-la-fostul-spatiu-urss-sau-va-dori-extinderea-2-martie-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]