Confidenţialitate

Se redeschid școlile din Europa. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte elevii

Școlile din Europa se redeschid, la aproape șase luni după ce pandemia le-a obligat să-și suspende activitatea și în ciuda creșterii ratelor de infecție pe tot continentul.

Mulți profesori și părinți sunt îngrijorați că revenirea la cursuri va accelera răspândirea Covid-19, dar guvernele au insistat că acest lucru trebuie să se întâmple.

Peste 12 milioane de elevi francezi se întorc azi la școală, iar copiii de peste 11 ani vor trebui să poarte măști atât în interior, cât și în exterior. Dacă va crește numărul infectărilor, este posibil ca școlile să se închidă din nou, dar decizia va fi luată de la caz la caz.

Și în Belgia azi reîncep cursurile 1 milion 200 de mii de copii, cu reguli care impun aerisirea regulată a sălilor de clasă și purtarea măștilor în clase.

Măștile vor fi obligatorii și în Grecia, unde se așteaptă ca elevii să se întoarcă la școală lunea viitoare, în clase vor fi cel mult 25 de copii.

În Anglia și Țara Galilor, guvernul a declarat inițial că măștile nu vor fi necesare în școli. Apoi, guvernanții s-au răzgândit și i-au sfatuit pe elevi și pe profesori să poarte măști pe coridoare și în spațiile comune, acolo unde există restricții locale impuse de pandemie.

1 septembrie este în mod tradițional prima zi de școală și în Rusia, însa anul acesta nu vor fi organizate festivități. Pentru a-i ajuta pe elevi să meargă la școală, transportul în comun aproape și-a dublat capacitatea.

În Polonia, elevii care se întorc în bănci au de respectat 10 reguli pentru a fi în siguranță, de la spălarea obligatorie a mâinilor până la aerisirea regulată a sălilor de clasă.

În Spania, Guvernul a insistat ca toți copiii cu vârste de peste șase ani să poarte măști în permanență și să se spele pe mâini de cel puțin cinci ori pe zi. Iar guvernele regionale au angajat profesori suplimentari pentru a avea mai multe clase cu elevi mai puțini.